BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

LCD-tetőmonitorok: autósmozi a napellenzőben

Hosszabb utazás közben autórádió helyett már autótévé is szórakoztathatja az utasokat, sőt akár kedvenc filmjét is megtekintheti, aki lehajtja az anyósülés előtt található napellenzőt vagy tetőmonitort. A VG Online ezen a héten az autósoknak szánt multimédiás eszközök közül a járművekbe szerelhető LCD-tévék piacát tekintette át.

Az autók utas-oldali napellenzőjének helyére felszerelhető kisméretű LCD-tévék hasznos szórakoztató-eszközök lehetnek egy hosszabb utazás során, de tévedés lenne azt hinni, hogy ott is műsorcsatornák tucatjai közül válogathatunk, és a vizuális élmény sem lesz ugyanolyan, mint otthon, a nappaliban.

Ezekkel a készülékekkel ugyanis Magyarországon csak az antennával fogható földi sugárzású csatornák vehetők. Három csatorna (mtv1, tv2, RTL Klub) műsora az ország nagy részén elérhető, és az aktuális helyzettől függően néhány kisebb tv-adó is megjelenik a jelek erősségétől függő kép- és hangminőségben.

(Az mtv1, a tv2 és a RTL Klub gerincadói és az átjátszóadók, valamint a körzeti és helyi televíziók adóállomásainak listája megtalálható a frekvenciákat összefoglaló weboldal „Televízió hálózatok” menüpontja alatt.)

Lakott területtől távolabb előfordulhat, hogy az adók nem nyújtanak elegendő térerőt, az pedig egészen biztos, hogy egy Miskolc-Budapest-Győr útvonalon menet közben többször is újra kell majd hangolni a kiválasztott adót.

Az autóba, lakóautóba vagy lakókocsiba építhető eszközök két változata kapható: a napellenző helyére illeszthető eszközök, illetve a tetőmonitorok, amelyek ugyanolyanok, mint a repülőgépeken megismert készülékek: egy távirányító segítségével nyithatók le a mennyezetről. Szinte mindegyik alapmodellnek van egy „extra” változata, amely egy beépített DVD-lejátszót is magában foglal.

A számunkra ideális készülék kiválasztásához érdemes időzni egy pillanatra: ha az autó utasa nemcsak a tévé-adások között akar válogatni, hanem egy hosszabb út során filmeket is nézne, akkor érdemes megvizsgálni, hogy az egyre elterjedtebb MP4-lejátszók csatlakoztathatók-e a DVD-lejátszó nélküli alapkészülékhez. Ha igen, akkor kár megfizetnünk az „extra-DVD-lejátszót”, hiszen a kedvenc filmeket előzetesen felmásolhatjuk a hordozható MP4-lejátszóra. Ha nincs lehetőség a közvetlen csatlakozásra, akkor érdemes megvizsgálni, hogy megfelelő átalakítóval, vagy átalakítókkal megoldható-e a direkt kapcsolat.

A drágább modelleknél nem ritka, hogy beépített videojátékok közül is válogathatunk, ezzel a gyerekek figyelme is leköthető egy hosszabb utazás során.

Napellenzős kialakítás

A „napellenzős” kategória legegyszerűbb, ugyanakkor kielégítő alapszolgáltatásokat kínáló modelljeit a Shark és a SunVision kínálja.
A 7 inches (közel 18 cm) képátlójú Shark SUN-B70 (24 990 forint) a gépkocsi belső terének színezéséhez illeszkedően bézs vagy szürke színben kapható. Nagytestvérét, a Shark SUN B-80-ast (29 900 forint) már 8 inches kijelezővel (több mint 20 cm) építették.

Elméletileg 100 csatorna beprogramozására alkalmas a SunVisor 7” LCD TV (29 900 forint). Dobozában megtaláljuk a megszokott távirányítót is, a szerelési csomagban mellékelik a külső antennát, valamint a 12 Voltos szivargyújtó-adaptert is. Videó-bemenete alkalmassá teszi a külső jelforrás (például MP4 lejátszó) csatlakoztatására, de ráköthetünk egy „tolató-kamerát” is, így a jármű hátsó lökhárítójába épített mini-kamera képe is megjeleníthető a képernyőn. Fülhallgató kimenete biztosítja, hogy az utas ne zavarja „pilótát”, aki esetleg éppen az autórádió Útinform híreit hallgatja.

A Sunvisor 7" DVD/DivX lejátszó (39 000 forint) az előzőekben leírt szolgáltatások mellé a DVD-n rögzített, vagy gyári filmek lejátszását kínálja. Mivel audio-kiemenete csatlakoztatható az autórádióhoz, egészen kiváló hanghatások is elővarázsolhatók az autó utasterében. Mindez azonban csak álló helyzetben ajánlott, mivel az autó vezetőjének figyelmét elvonhatják a filmekben szereplő erősebb zajok. Az 1440×234 pixel felbontású LCD-panel alkalmas a 16:9-es képarányú szélesvásznú megjelenítésre is, a lejátszható formátumok (DVD, VCD, CD, MP3, JPEG, MPEG4, DivX) pedig igen széleskörű használatot tesznek lehetővé.

A nagyobb képernyőjű, 8 inches képátlójú, DVD-vel épített Sunvisor modellért már 49 900 forintot kell fizetnünk.

Mint a repülőgépeken

Az utastér mennyezetére szerelhető a Centurion CEN70RM jelű modellje (34 990 forint), amely 18 cm-es TFT-kijelzőn mutatja a behangolt tévé-csatornák egyikét, a műsorok között távirányítóval válthatunk. Ugyanez a készülék DVD-lejátszóval egybeépítve 45 000 forintért vihető haza.

A Fusion F-vpill (39 900 forint) kijelzője ugyan csak 5,8 inches (14,74 cm), de a gyári csomagolásban megtaláljuk a hátsó lökhárítóba szerelhető, teljesen vízálló, széles látóterű, színes képet közvetítő tolató-kamerát is, amely automatikusan bekapcsol, ha hátrameneti fokozatba váltunk. 480 x 234 képpontos felbontása, és csupán 65 fokos rálátási szöge némileg korlátozza a felhasználhatóságot.

Az AVS ROOF 8'''' tetőmonitor (41 000 forint) szintén a tetőről lenyíló változat, minden művelet vezérlése távirányítóval történhet, a több mint 20 centiméteres képátlójú, 1048 x 234 képpont felbontású kijelző kiváló minőségű képet mutat megfelelő térerősség esetén. A tartozékok között megtaláljuk a távirányítót, a szivargyújtó csatlakozót, a fülhallgatót és az audió-video csatoló kábelt is, tolató-kamera utólag csatlakoztatható a készülékhez.

Közel 23 centis képátlóval (9 inch) büszkélkedhet a Blaupunkt IVMR 9002 (69 990 forint), amelynek különlegessége, hogy vezeték nélküli (infravörös) fejhallgatóval is élvezhetők a tv-műsorok.

Ugyanilyen áron szerezhető be az Audiovox PROV710. Ugyan képernyője csak 18 centiméteres (7 inch), de beépített DVD-lejátszóval is rendelkezik (amely képes az MP3-as formátumú zeneállományok megszólaltatására), és szintén mellékelnek hozzá vezeték nélküli fejhallgatót. A gyártó hasonló képességű, de 25,4 centis LCD-vel épített modelljét már 150 000 forintért kínálják, igaz, ezen a készüléken több audio-video bemenet, és a hordozható játékgépek bementi csatlakozója is megtalálható.
A fejlesztők gondoltak a hátsó üléseken utazókra is.

A QAHS QTM718 (55 000 forint) egy fejtámlába szerelt, 7 inch (18 cm) képátlójú LCD-tv, amely bármelyik autóba beépíthető.

Ha az utasok játszani is szeretnének, akkor legjobb, ha a Necvox RE9269D jelű modelljét választjuk (125 000 forint). A 9 inches tetőmonitor beépített DVD-lejátszóval, 50 játékprogrammal, és infrás fejhallgató- és játékkonzol-csatlakozási lehetőséggel is rendelkezik, de MP4-es lejátszót is illeszthetünk hozzá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.