BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mobilpiaci energiaalternatívák

A gyorsan növekvő energiaárak a mobiltechnológiai ipart is egyre inkább eddigi gyakorlatának átgondolására késztetik, és a bázisállomások esetében alternatív áramforrások: a nap-, a szél- és a bioenergia irányába terelik. A Reuters ennek kapcsán egyebek mellett a kuvaiti mobilszolgáltató Zain afrikai leányvállalatát, a Celtelt hozza fel példaként. Az operátor egyre több műszaki egységét állítja át olyasfajta technológiára, mint amit a hibrid autókban használnak. Ezáltal a hagyományos energiafelhasználást mintegy 55 százalékkal lehet csökkenteni – mondja a szolgáltató vezetője.

A mobil hálózati berendezéseket gyártó kínai Huawei is arra hívja fel a figyelmet, hogy legújabb eszközei már 47 százalékkal kevesebb energiát használnak fel, és az üzemeltetésük megoldható mind napelemes, mind szélturbinás módon, mindkettőnél van mód háttértárolásra is.

Hozzáteszik: a fejlesztések nyomán a berendezések sokkal hőállóbbak, kiállják az 50 Celsius-fokot is, vagyis kevesebb hűtést igényelnek. A Huawei szerint a hálózat úgynevezett teljes tulajdonlási költsége (TCO) 30 százalékkal alacsonyabb a korábbi rendszerekénél. A rivális Nokia Siemens Networks is a közelmúltban jelent meg a piacon a napelemes cellarendszereivel, hozzátéve, hogy az új típusú mobilbázis-állomások beszerzési és működtetési költsége is a töredéke a hagyományosakénak. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.