BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mobiltelefonok: vissza az alapokhoz

A leggyorsabb karriert minden bizonnyal a mobiltelefonok futották be az utóbbi két évtizedben. Habár az újgenerációs maroktelefonokat számtalan szolgáltatással felruházták, a felnőtt magánfelhasználók döntő többsége a telefonáláson kívül csak néhány pluszfunkciót vár el a készülékektől. A Világgazdaság Online arra volt kíváncsi, hogy milyen kínálatból választhat, aki tényleg csak telefonálni akar, esetleg néhány szolgáltatást szeretne használni.

Ma már alig található olyan mobiltelefon a piacon, amely kizárólag beszélgetésre alkalmas. A fényképezés, a zene- és rádióhallgatás, a telefonban található adatok számítógépre történő mentése már szinte alapfunkciók közé tartozik – a harmadik generációs GPRS-kompatibilis készülékek pedig már a kétirányú kommunikációból eredő sokrétű képességekkel is rendelkeznek.

Ezek után meglepő lehet, hogy a telefonálás mellett a legnépszerűbb plusz-szolgáltatás még mindig az SMS, amely eredetileg egyszerű szervizfunkcióként indult: a mobiltelefon-társaság így kívánta eljuttatni a felhasználóknak szolgálati közleményeit. Az alacsony tarifával elküldhető szöveges üzenetek lehetősége azonban „kiszabadult a palackból”, és ez ma is jelentős bevételeket hoz a szolgáltató cégeknek.

Az SMS elterjedése óta megjelentek az MMS üzenetek és a web-alapú szolgáltatások – mint például a WAP –, a fejlesztők beintegrálták az e-mail küldés és fogadás lehetőségét, a digitális fényképezőgépet, a hangrögzítést, az FM-rádiót, az MP3-lejátszót, az irodai szoftverekkel való adatcserét, a műholdas navigációt és egy sor más szolgáltatást is. Egyre fontosabbá vált a mobiltelefonok egymásközti és a számítógépekkel történő vezetéknélküli kommunikációja is, így az infravörös sugarakkal történő kapcsolat (IrDA), illetve a rádiófrekvenciás Bluetooth-kapcsolat sem számít különlegességnek.

A fenti felsorolás után még inkább elgondolkodtató, hogy az egyéni felhasználók többsége változatlanul és elsősorban az alapfunkció (nevezetesen a telefonálás) miatt vásárol maroktelefont. Ezért is szűktettük (az egyébként hihetetlenül gazdag) mobiltelefon-kínálatban történő tallózást a szabad szolgáltatóválasztást nyújtó „kártyafüggetlen” alapkészülékekre. Az ár mellett fontos paraméterként ítéltük az (akkumulátor típusától és kapacitásától függő) aktív beszélgetési időt és a készenléti időt – a pluszszolgáltatások közül pedig elsősorban a leggyakrabban használt „fényképezőgép-funkció” valódi használhatóságát, a zenefájlok lejátszhatóságát és a számítógéppel kiépíthető adatkommunikáció lehetőségét emeltük ki.

Garanciák

Bármilyen eszközt vásárolunk, jó tudni, hogy a gyártó mennyi ideig vállal garanciát a készülékre. A legismertebb mobiltelefonok esetében ez a következő:

LG, Motorola, Samsung: 1 év

Nokia, SonyEricsson: 2 év.

Mivel a viszonteladók némelyike ennél rövidebb garanciális időt tüntet fel, feltétlenül érdemes vásárlás előtt elolvasni az erre vonatkozó részleteket is.

Kedvező árú alapmodellek

Ha csak telefonálni akarunk (esetleg SMS-eket küldeni és fogadni) igen kedvező áron vásárolhatunk megbízható készülékeket.

A kifejezetten karcsú kialakítású (csupán 9 mm vastag és 70 gramm tömegű) Motorola Motofone F3 (5080 forint) 1000 telefonszám tárolására alkalmas, teljesen feltöltve 5 órányi beszélgetési időt, illetve 300 órás készenléti időt kínál.

A klasszikusnak számító Nokia 1200 (7665 forint) telefonkönyve csak 200 szám tárolására alkalmas, de 4 MB-os memóriája már képes az SMS-ek rögzítésére, és a készülék képes többszólamú (polifonikus) csengőhangok megszólaltatására is.

A SonyEricsson J110i (9314 forint) sem vadonatúj modell, de igen jó képességű készülék. Tömege csupán 82 gramm, 128 x 128 pixeles kijelzője 65 ezer szín megjelenítésére alkalmas, telefonkönyvében 200 számot tárolhatunk, erős akkumulátora 6 órányi beszélgetési és 280 órás készenléti időt biztosít.

Jóval drágább a Nokia 1650 (14990 forint), amelynek kijelzője az előző modellhez hasonló tulajdonságú, 8 MB-os belső memóriája ebben a kategóriában kiemelkedőnek mondható. Különlegessége a beépített a 32 szólamú csengőhang és a beépített FM-rádió.

Fényképezővel szerelt készülékek

A beépített kamerával rendelkező készülékek árversenyének nyertese a Sagem RG512-es modellje (6500 forint). 0,3 megapixeles képek készítésére alkalmas, amelyeket egy 128 x 160 pixeles kijelzőn tekinthetünk meg. Hátránya, hogy nincs belső memóriája, de a Bluetooth kapcsolattal könnyen áttölthetjük a felvételeinket a számítógépbe. Nem árt azonban tudni, hogy a 0,3 megapixeles felbontású fotók csak a mobiltelefon kijelzőjén, esetleg a számítógép képernyőjén kis méretben biztosítanak értékelhető minőségű képet.

Az LG KG130 (9900 forint) kamerája szintén 0,3 megapixeles, a fotókat az 1,5 inches képátlójú kijelzőn nézhetjük vissza, illetve a 2 MB-os belső memóriában tárolhatjuk. A fotózást elvileg segíti ugyan a 4-szeres digitális zoom, de a gyakorlatban ez nem igazán használható funkció, hiszen a digitális képkivágás ez esetben erős pixelesedéssel jár. A készülék előnye lehet, hogy többszólamú csengőhangok megszólaltatásra is képes.

A Sony-Ericsson T250i (14900 forint) kamerája is csak 0,3 MP-es fotók készítését kínálja, a felvételek azonban eltárolhatók 2 MB-os memóriában – előnyként értékelhető, hogy a készülékben beépített FM-rádiót is találunk.

Sokkal jobb minőségű képek készíthetők a Sony-Ericsson K200 jelű modelljével (15000 forint) – igaz, a kijelző mérete még ennél a modellnél is kicsi (128x128 pixel, 65536 színárnyalattal), de az 1 MP-es képek már részletgazdagabbak. Komoly előrelépés, hogy a készülék alkalmas a GPRS hálózat jeleinek kezelésre, Lithium-Ion akkumulátorának köszönhetően 7 órányi beszélgetést biztosít, készenléti üzemmódban pedig 300 óráig áll rendelkezésünkre.

A Samsung M600 (16900 forint) erényei közé sorolható, hogy támogatja a GPRS rendszert, beépített FM-rádióval rendelkezik, de fényképezőjével csak 0,3 MP-es felvételek készíthetők, amelyeknél alig használható ki a 4-szeres digitális zoom.

Szintén 0,3 MP-es képek rögzíthetők a Sony-Ericsson K310i-es modelljével (17900 forint), a GPRS-kompatibilis készülékben beépített MP3-as lejátszót találunk, az infravörös és Bluetooth adatkommunikáció lehetősége egyszerű adatkommunikációt tesz lehetővé.

Nyomtatásra is alkalmas fényképek készíthetők a 2,0 megapixeles kamerával épített Nokia 5070-sel (19990 forint), amelynek kijelzője már128x160 pixel felbontású, a plusz-szolgáltatások közül említésre méltó az MP3-lejátszó, a GPRS támogatás és a 4 órás beszélgetési idő.

Még nagyobb felbontású kijelzővel (176x220 pixel) rendelkezik a Motorola KRZR K1 (27900 forint): a GPRS-kompatibilis készülék MP3-lejátszóként is használható, 8 órányi beszélgetési ideje átlagon felüli.

A Sony-Ericsson K610i jelű modellje (30900 forint) közel 5 centis képátlójú kijelzője (176 x 220 pixel) 2 megapixeles kamerája mellé gazdag szolgáltatás-palettát kínál: MMS, WAP, GPRS, MP3-lejátszó, valamint IrDA és Bluetooth vezetéknélküli adatkommunikáció. 7 órányi beszélgetési és 400 órányi készenléti idejével egy hosszabb nyaralás esetén sem okoz problémát, ha otthon felejtjük a hálózati töltőt.

Képességekben komoly ugrást jelent a Samsung E250 modellje (22000 forint), ha eltekintünk a GPRS-szolgáltatásoktól. Telefonkönyvében 1000 nevet és számot tárolhatunk, 10 MB-os memóriáját microSD kártyával bővíthetjük, 3,2 MP-es fényképezőgépével nyomtatásra is alkalmas felvételeket készíthetünk. A készülék alkalmas MP3-as zenefájlok lejátszására és Bluetooth kommunikációra is.

Természetesen itt csak a mai alapmodellek kínálata fejeződik be. Az úgynevezett „okostelefonok” (Smartphone) és PDA-val kombinált készülékek számos olyan funkcióval gazdagítják a szolgáltatásokat, amelyeket azonban főként az üzleti életben használhatunk ki.

 

LG, Motorola, Samsung: 1 év

Nokia, SonyEricsson: 2 év.

Mivel a viszonteladók némelyike ennél rövidebb garanciális időt tüntet fel, feltétlenül érdemes vásárlás előtt elolvasni az erre vonatkozó részleteket is. 100 lakosra közel 112 előfizetés A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) április végén kiadott közleménye szerint 2008 első három hónapjában több mint 200 ezerrel (ezen belül márciusban 67 ezerrel) nőtt a három magyarországi mobilszolgáltató ügyfeleinek száma. Április végén az ügyfélszám 11 millió 232 ezer volt – tehát 100 főre 111,8 előfizetés jutott.

-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.