BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mobiltévé – Európában is egyre népszerűbb

Bár továbbra is Japán vezet a mobiltelefonnal fogható televíziós adások tekintetében, Európa is felzárkózik: Nagy-Britanniában, Franciaországban, és Németországban még ebben az évben elindulhat a mobiltévé adás, Olaszországban már most egy millióan fizetnek a szolgáltatásért.

A mobiltelefonnal fogható TV-adások mintegy három éve jelentek meg az ázsiai kontinensen. Japán 20 millió mobiltelevízió-képes készülékével továbbra is világelső, a szolgáltatás pedig egyre népszerűbb lesz. Az In-Stat számításai szerint 2007-ben több mint 29 millió TV-adás vételére is alkalmas mobiltelefont használtak világszerte, ez a szám pedig 2008-ra várhatóan megkétszereződik, részben a Japánban található nagy érdeklődésnek köszönhetően – írja a New York Times.

A többi kontinensen egyelőre még gyerekcipőben jár a szolgáltatás. Az amerikai telekommunikációs piac vezetői közé tartozó AT&T vasárnap indította el mobiltelevíziós csomagját. A havi 15 dolláros előfizetési díjért tíz csatornát foghatnak az ügyfelek a cég által forgalmazott, erre alkalmas LG és Samsung készülékeken.

Az európai térségben Olaszországban örvend a legnagyobb népszerűségnek a mobiltelevízió, amely 2006 óta elérhető. A legnagyobb mobilszolgáltató 3 Italia 800 000 előfizetőt tudhat magáénak, ez a teljes ügyfélkör tíz százaléka. Nagy-Britannia hamarosan elárverezi azokat a frekvenciákat, amelyek erre a célra használhatóak, Franciaországban júniustól indul a tizenhárom csatornás csomag. A Mobil 3.0 a tervek szerint még ebben az évben elindul mobiltelevíziós szolgáltatásával.

A mobiltelevíziózás terjedésével felmerül a terjesztés szabályainak kérdése is. Az Európai Bizottság tavaly júliusban a DVB-H (Digital Video Broadcasting for Hand-helds) szabvány betartását javasolt az európai gyártóknak, az irányelv végrehajtása azonban nem kötelező. Az egységes terjesztési módszer hiánya erősen érezhető például az Egyesült Államokban, ahol a két vetélytárs; a Verizon, és az AT&T két különböző technológiával sugározza az adásokat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.