BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Netfüggés és e-közigazgatás

Két mérföldkőhöz is elért tavaly az infokommunikáció Magyarországon, az egyik a mobil-, a másik az internetpiachoz köthető – olvasható a Kék Noteszben. A hazai információs társadalomról készült jelentést, amelyet a BME-UNESCO ITTK kutatói készítettek, az Internethajó tegnapi eseményén vitatták meg.

A magyarországi mobilpiac mintegy másfél évtizedes történetében az aktív SIM kártyák száma alapján a hazai penetráció már az év elején meghaladta a 100 százalékot, az év végére pedig további közel 10 százalékpontot nőtt. A kutatók azonban megállapítják, hogy a több mobilkészüléket is használók miatt a valós elterjedtség a lakosság körében más arányszámot mutat. A GKIeNET adatai alapján 2007 nyarán a 18 év feletti lakosság 77,8 százalékának volt egy vagy több készüléke.

A mobilok népszerűségét mutatja, hogy a beszélgetések időtartamának közel 70 százalékát a róluk indított hívások adják; egy év alatt összességében 12 százalékkal nőtt a mobilozással eltöltött idő, miközben a vezetékes piacon 15 százalékkal csökkent.

Az internetszegmensben ugyancsak az előfizetések számának az előző évekénél nagyobb ütemű növekedése volt tapasztalható. A KSH adatai szerint 2007 végén több mint 1,8 millió internet-előfizetés volt Magyarországon, ez 37 százalékkal – közel félmillióval – több mint a 2006 végi adat. A világháló magyarországi használatának dinamikusabb bővülése és a felhasználók egyre intenzívebb sávszélességigénye ráirányította a figyelmet az optikai hálózati fejlesztések szükségességére. A GKIeNET adatai szerint ugyanis a hazai települések közel fele még nincs bekötve a fényvezetős hálózatba.

Ha már internet, akkor inkább a széles sáv. Ugyancsak a KSH adatai szerint a múlt év végén az összes világhálós kapcsolatnak már csupán három százaléka volt keskeny sávú, vagyis kapcsolt vonal vagy ISDN. A legdinamikusabb gyarapodást a vezeték nélküli technológia érte el csaknem 73 százalékos növekedéssel, ugyanakkor az adatok némileg pontatlanok, mert a megkérdezett felhasználók sok esetben nem tudtak különbséget tenni a wifi hotspotok és a mobilhálózati internetcsatlakozás között, lévén mindkét megoldás „vezeték nélküli”.

Az internet-előfizetések számának dinamikus bővülése az árak csökkenésének, a szolgáltatók közötti élesedő versenynek is köszönhető, amelyhez hozzájárult az NHH által 2006 tavaszán bevezetett – az ADSL-szolgáltatás kiskereskedelmi árain alapuló, úgynevezett retail minus (RM) – nagykereskedelmi árszabályozás. Elmondható, hogy az elmúlt egy évben a növekvő sávszélesség mellett is csökkentek a fogyasztói árak, 2007 végén már 3000 forint alá is mentek az ajánlatok.

A jelentés érdekes jelenségre hívja fel a figyelmet a hazai információs társadalom egyik kiemelt területe, az e-közigazgatás kapcsán. Megállapítja, hogy az e-közszolgáltatások lehetőségeit főleg azok használják, akik egyébként alulreprezentáltak a hálózati használók között. Az e-szolgáltatások iránt a legidősebbek és a kistelepüléseken élők érdeklődnek leginkább – a 65 év felettiek kétszer akkora eséllyel keresnek fel közigazgatási webhelyet, mint a huszonévesek. Azaz az e-közigazgatás terén nem tapasztalható az információs társadalom már-már hagyományosnak tekinthető megosztottsága, az életkori és a települési lejtő. Ennek a területnek az elmúlt években tapasztalt fejlődési üteme ugyanakkor tavaly megtorpant Magyarországon, pedig a felmérések szerint a hazai felnőtt lakosság európai viszonylatban is elfogadható mértékben érdeklődik az e-közszolgáltatások iránt. Ám ezek döntő többsége még mindig csak informálódási, online letöltési lehetőségeket jelent.

Egyéb trendek

Forrás: VG-gyűjtés

Az e-kereskedelem aránya a teljes kiskereskedelmi forgalom egy százaléka

A magyar lakosságból hatmillió fő digitálisan írástudatlan

Szakemberhiány az informatikában

A Web 2.0 térhódítása itthon is lelassult

Az e-kereskedelem aránya a teljes kiskereskedelmi forgalom egy százaléka

A magyar lakosságból hatmillió fő digitálisan írástudatlan

Szakemberhiány az informatikában

A Web 2.0 térhódítása itthon is lelassult-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.