BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rosszat írtak önről a neten? Tüntesse el 30 dollárért!

A reputáció menedzsment azt a folyamatot takarja, amikor netes marketinggel foglalkozó vállalkozások egy céges ügyfél számára kellemetlen tartalmak „hátrébb tolását” vállalják a Google és más keresőoldalak találati listáján. Azaz fizikailag nem nyúlnak a tartalomhoz, csupán a keresők számára „nehezen láthatóvá” teszik azt – írja a Figyelő.

Keresztúri Gergely, a Kirowski digitális marketingügynökség üzletágvezetője úgy tudja, Magyarországon eddig igény sem merült fel hasonló szolgáltatásra, így ez feltételezhetően nem is létezik az országban. A Complaint Remover szolgáltatás az Egyesült Államokban is csupán pár éve létezik. Bosszús fogyasztók, féltékeny szeretők, kirúgott alkalmazottak, vagy üzleti és politikai ellenfelek egyaránt közzétehetik véleményüket egy céggel vagy személlyel kapcsolatban, még akkor is, ha az nem éppen hízelgő, vagy történetesen nem is igaz.

Az egyik ilyen a Reputation Defender, amely több szolgáltatáscsomagot is kidolgozott. Havi 10 dollárba kerül, hogy folyamatosan pásztázzák a keresőket a személyünkkel vagy cégünkkel kapcsolatos becsmérlő tartalmak után, de ugyanennyiért a videómegosztó szájtok is figyeltethetők. Az eredményről havonta küldenek jelentést, és ha olyan találatra bukkannak, amely nincs ínyünkre, egy-egy ilyen link elsüllyesztése 30 dollárt kóstál.

Arról, hogy egy erősen szennyezett név virtuális mosása mennyibe kerül, nincs pontos adat, de a Reputation Defender 10 ezer dollártól induló prémium szolgáltatását ajánlotta fel annak a pénzügyi tanácsadónak, aki félbehagyott politikai karrierje után minden őt ért támadást el akart feledtetni az internethasználókkal. Ilyenkor már egy egész csapat dolgozik azon, hogy annyi pozitív információt hordozó oldalt hozzanak létre, amelyekkel kiszoríthatják a negatív linkeket a keresők első találatai közül. Domaineket regisztrálnak, blogokat indítanak, és gondoskodnak róla, hogy ezek vegyék át az első helyeket a keresőkben.

A Consumerist nevű fogyasztóvédelmi blog nem véletlenül támadja az ilyen jellegű szolgáltatást, hiszen fő ellenségének tekinti a linkeltávolítókat, akik láthatatlanná tennék a kritikus véleményt tartalmazó oldalakat. A másik oldalon viszont azzal érvelnek, hogy a világhálón terjedő becsmérlő információkhoz olyan sokan férhetnek hozzá, hogy az komolyan befolyásolhatja valakinek az üzletmenetét, akár tönkre is teheti az életét. A Michael Fertik által alapított Reputation Defendernél állítják, nem vállalnak el akármilyen megbízást; nem asszisztálnak például erőszakos bűncselekmények eltussolásához.

A Figyelő megkereste a céget, hogy fejtsék ki, milyen alapon képesek eldönteni, hogy valaki csak a róla szóló rágalmakat akarja eltüntetni a webről, vagy esetleg teljesen valós és jogos tényeket akar eltitkolni, de válasz nem érkezett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.