BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Set-top-box-boom a kábelpiacon

Trend. A szórakoztatóelektronikai eszközök egyik legkevésbé látványos egysége a kábeltelevíziós vételt lehetővé tevő, úgynevezett set-top-box folyamatos meglepetést okoz a világ elektronikai iparában. Már a második egymást követő évben érnek el új értékesítési csúcsokat ezen a piacon mind a darabszámot, mind az árbevételt illetően.

Digitális kábeltelevíziós vevőegységből tavaly 41 milliót adtak el a világon, szemben az egy évvel korábbi 29 millióval. Az ebből származó bevétel meghaladta a hatmilliárd dollárt, az előző évi 4,8 milliárd után – derül ki az amerikai In-Stat piackutató cég legfrissebb jelentéséből.

A piaci keresletet két fő dolog hajtja. Az egyik a Kínában, a világ legnagyobb kábeltévé-piacán zajló átállás az analóg technológiáról a digitálisra. A távol-keleti országban tavaly több mint 14 millió vevőegységet adtak el, ez közel 50 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. A kereslet folyamatosan erős az észak-amerikai piacon, ahol egyre nagyobb a verseny a fizetős szolgáltatásokban. Ezek az eszközök már támogatják a nagy felbontású (HDTV) televíziós adásokat és videofelvevő is van bennük.

A piackutatók 2008-ra újabb jó évet várnak, noha a kábelszolgáltatók a beruházásaikat az idén inkább a hálózatokra költik el. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.