BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tévéadások óriásképernyőre - Nézze meg, hol és mennyiért?

Több nagyfelbontású tévéadás indult, amely végre kihasználja az új óriásképernyők tudását. A kínálat azonban még szerény, a díjak magasak – írja a Figyelő.

„Az óriásképernyős tévék HD csomagok nélkül annyit érnek, mint versenyautók a speciális benzin nélkül” – mondta Schmideg András, a HD Platform Kft. vezérigazgatója a Hello HD hazai premierjén.

A cég műholdon keresztül szolgáltat, így az országban szinte bárhol telepíthető az antenna és a nagyobb tudású, beépített 80 gigabájtos merevlemezt is kínáló doboz. Az egy-két éve futó, szép minőségű, de nem HD felbontást kínáló „digitális kábeltévék” set-top boxait viszont még fel sem szerelték a HDMI kimenettel. Ezért aki a legjobbat akarja, kénytelen a drágább HD csatornákra is előfizetni.

Szerencsére néhány hete mind a UPC Digital, mind pedig a T-Kábel hálózatában elindult a nagyfelbontású HD adások közvetítése, sőt egy új, független szolgáltatató, a Hello HD is piacra lépett. A nagyfelbontású csomagokhoz pedig már efféle, HDMI-vel is felvértezett modern kütyüket mellékelnek, persze magasabb árért. Egyelőre azonban kevés adó, illetve adás fogható csúcsminőségben, hiszen ma még kevés HD kamerát és stúdióberendezést használnak. A sportrajongóknak viszont érdemes lehet már most váltaniuk, hiszen a pekingi olimpiát már HD kamerákkal veszik, és így is lesz fogható majd az M2-es adón.

Ezenkívül jelenleg a National Geographic, a History Channel, az Eurosport, a Musicmax, a Voom, az HBO és a Filmbox csatornáknak érhető el külön HD-ben sugárzott változata a három szolgáltató valamelyikénél. A képi élmény, a részletgazdagság tökéletes. A döbbenetes minőségnek azonban meg is kérik az árát, akár a prémium benzineknek. Több készülék esetén ráadásul a nappaliba szánt HD csomagok mellett nem árt megtartani a meglévő tévé-előfizetéseket is, ami tovább terheli a családi költségvetést.

Jelenleg három szolgáltató kínálatában szerepelnek HD adásokat is tartalmazó csomagok:

UPC DIGITAL. Csomagtól függően ma 73–80 digitális csatorna, illetve három HD adó (NG, Eurosport, HBO) szerepel a kínálatban. Az utóbbiakat is tartalmazó ajánlatok akciós havidíja 6750 forinttól indul (több UPC szolgáltatás, például internet vagy telefon megrendelésekor); a prémium csomag normál tarifája 10,5 ezer forint. Továbbá 10 ezer forint a HD doboz egyszeri különdíja, s egyéves hűségnyilatkozatra is szükség van.

T-KÁBEL. A cég elsősorban kiegészítő szolgáltatásként kínál három HD csatornát (Filmbox, History Chanel, Voom); havidíjuk 1990 forint, amelyhez havi 2300 forintért set-top box bérelhető. Ha az előfizető már bérel egyszerűbb vevőegységet, azt a fenti díjért korszerűbbre cserélik, így csak egy után kell fizetnie.

HELLO HD. Öt normál HD csatorna (az M2 olimpiai közvetítései, a NG az Eurosport, Musicmax és a History), két HD filmcsatorna (Filmbox, HBO) rendelhető jelenleg csúcsminőségben, s további 8 hagyományos adó digitális minőségben. Az egyetlen választható csomag havi 4900 forint lesz, a HD filmcsatornák havidíja egyenként további 2500 forint. Az 500–600 euró értékű, videóként is működő set-top box vételára és az egyszeri antenna felszerelési, beüzemelési költsége 99 ezer forintra rúg majd, de hűségidőszak nincs, a készüléket tulajdonba adják, s a műholdról sugárzott adások bárhol az országban foghatóak lesznek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.