BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új életre kelt az Iridium

Műholdas telefon. Feltámadni látszik halódó poraiból az Iridium. A tíz évvel ezelőtt útjára indított, de alig kilenc hónap múlva már csődhelyzetbe került műholdas mobiltávközlési rendszer az idei első negyedévben közel 41 százalékos bevétel-, de ami a jövő szempontjából még fontosabb, 37 százalékos előfizetői növekedést mutatott fel. Igaz nagyságrendileg ez utóbbival is legfeljebb a korábbi analóg mobilrendszerek mutatóival tudna vetekedni, hiszen az Iridium-ügyfelek száma nem haladja meg a 250 ezret. A magas tarifájú szolgáltatásra a legnagyobb magyarországi operátornak is van roamingszerződése, a díj a választott tartalomtól függően percenként 1140 vagy 2220 forint.

Az érdeklődés az Iridium szolgáltatásai iránt főként Észak-Amerikából és a távol-keleti térségből nőtt meg, az előbbiben megduplázódott, az utóbbiban 61 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Javult a világ második legnagyobb műholdas mobiloperátorának számító vállalkozás jövedelmezősége is, az EBITDA egyik évről a másikra 80 százalékkal nőtt, s elérte a 24,4 millió dollárt, mindezt az adott negyedévre jutó közel 75 milliós bevétel mellett.

Egy évtizeddel ezelőtt nagy reményeket fűztek az akkori tulajdonosok az alapkoncepcióhoz, hogy a Föld körül alacsony pályán keringő 66 műhold segítségével a hagyományos mobilkommunikációval nehezen vagy egyáltalán le nem fedhető környezeti viszonyok között – tengerek, sivatagok, sarkkörök – is elérhetővé váljon valamiféle kommunikáció.

Szakértők szerint az első években nemcsak az üzleti modellel és a szolgáltatáshoz kapcsolódó marketinggel volt gond, hanem a rendszer megfelelő működésével is. A mintegy hatmilliárd dollárba került félresikerült befektetés nagyon rosszat tett a többi műholdas vállalkozásnak is, cégek csődjének egész sora követte az Iridiumét, így az Orbcommé, az ICO Global Communicationsé és a Globalstaré.

Miközben már arról folyt a vita, mikor és hogyan hozzák le a használaton kívüli műholdakat, magánbefektetők mégis láttak benne némi üzletet, csekély 25 millióért megvásárolták a rendszert, és 2001-ben új céget alapítottak rá. Most a legnagyobb felhasználó az amerikai hadügyminisztérium, de a hálózat kereskedelmi célokat is szolgál, olajtársaságok, tengerészeti és légiipari vállalkozások is igénybe veszik. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.