BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Miller: az OPEC ideje lejárt, a Gazpromé a jövő

Fényes jövőt vázolt magának a Gazprom: saját magát látja a világ vezető energia-vállalatának, miközben lekicsinyelte az OPEC-et, mondván, az olajtermelők kartellje elvesztette uralmát a világpiac felett.

Alekszej Miller Gazprom-vezér elmondta a Financial Times-nak: szerinte az újonnan kialakuló gáz- és olaj-árszínvonalra az OPEC-nek nincs valós befolyása. „Egyetlen döntést sem hoztak a közelmúltban, ami valóban befolyásolta volna a globális piacot” – mondta. „Az elkövetkező években a Gazprom nem csak a világ egyik legnagyobb vállalata lesz, hanem egyben a legbefolyásosabb tényező az energia-bizniszben.

Miller más cégeknek is ajánlja, fektessenek be Oroszországba. Kiemelte, a Gazpromnak is egyre vonzóbb a hazai piac, amint emelkednek a helyi gázárak. Persze közben a többi kontinensre is kacsingatnak, mindenekelőtt Észak-Amerikára, ahol „stratégiai érdekei” vannak a vállalatnak. 2014-től a Shtokman projekt keretében tervezik az USA és Kanada folyósított gázzal történő ellátását. Miller saját elmondása szerint már fel is vették a kapcsolatot kanadai cégekkel, valamint érdeklődnek a tervezett alaszkai gázvezeték kivitelezéséért is.

Emellett a Gazprom Nigériában is nagyon közel áll közös vállalatok létrehozásához, mind a termelésben, mind a felhasználásban, mint az áramtermelésben. Itt is szívesen részt vennének egy az országból induló gázvezeték építésében.

A Gazprom-vezér továbbra is fenntartja jóslatát, mely szerint jövőre a 250 dollárt is eléri az olaj hordónkénti ára.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.