BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hatalmas gázáremelést akarnak "lenyeletni"! Veszélyben az ukrán gazdaság

Oroszország hatalmas gázárelemést akar lenyeletni Ukrajnával a jövő évtől. Veszélyben az ukrán gazdaság.

A jövő évtől a mostani több mint kétszeresére, ezer köbméterenként 400 dollár fölé kívánja emelni az orosz Gazprom az Ukrajnának eladott földgáz árát, jelentette be Alekszej Miller, a Gazprom igazgatósági elnöke a cég éves közgyűlésén. A mostani ár 179,5 dollár. Végleges árat még nem tudott mondani és korainak tartotta a szerződéskötésről is beszélni, hiszen még az sem dőlt el, hogy a Gazprom mennyiért jut jövőre a közép-ázsiai gázhoz. (A pénteki bejelentés óta Miller már tárgyalt Türkmenisztánban, részben ezzel készítve elő Dmitrij Medvegyev orosz elnök e heti, közép-ázsiai körútját.)

Ukrán várakozások szerint októberben-novemberben születhet meg a hosszú távú ukrán-orosz gázszállítási szerződés. Julija Timosenko ukrán miniszterelnök szerint azonban országa ipara azonban nem lesz képes elfogadni a Miller által említett, magas gázárakat. Elemzők szerint már az ezer köbméterenként 150 dolláros ár is károsan hat az ukrán gazdaságra.

Magyarország jelenleg mintegy 450 dollárt fizet az orosz gáz ezer köbméteréért. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.