BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mobilok a fiókok mélyén

Fogtömésekben, vízforraló kannákban, kültéri padokban is reinkarnálódhatnak feleslegessé vált mobiltelefonjaink. Erről azonban csak nagyon kevesen tudnak, nem véletlen, hogy az embereknek ma még csak a 3 százaléka hasznosítja újra telefonját, többségük inkább a fiók mélyén őrzi használaton kívüli készülékeit. Ez derül ki abból a felmérésből, amelyet a piacvezető mobilgyártó megbízásából készítettek 13 országban. A megkérdezettek fele nem is tudott arról, hogy telefonja is újrahasznosítható termék. E téren a sereghajtó India, míg az ilyen irányú környezetvédelmi tudatosságban az élen járók közé tartozik Nagy-Britannia, Finnország és Svédország.

Az embereknek átlagosan öt készülékük van. Ha a világszerte hárommilliárd mobilkészülék-felhasználó mindegyike csak egyetlen használaton kívüli készülékét visszahozná, 240 ezer tonna nyersanyagot spórolhatnánk meg, és oly mértékben csökkenthetnénk az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, mint ha négymillió autóval kevesebb járna az utakon. A felmérés szerint a mobiltulajdonosok negyede családon belül adja tovább másodlagos felhasználásra a telefonját, 16 százalékának sikerül pénzért új tulajdonost találnia, és mindöszsze 4 százalék dobja ki a készüléket a szemétbe. (A gyártókat és a szolgáltatókat már számos országban kötelezik a használt termékek begyűjtésére.)

Magyarországon is van példa minderre, de az utóbbi években leglátványosabban a három hazai szolgáltató marketingkampányai ösztönözték az előfizetőket, hogy visszavigyék használaton kívüli telefonjaikat. Az operátoroknál már tonnákban vagy több százezer darabban mérhető a viszszagyűjtött mennyiség. A szolgáltatók 5-10 ezer forintot fizetnek a régi készülékekért, s ezért előfizetés-típust kell váltanunk, vagy korszerűbb modell vásárlásába számítják bele az összeget. SGy

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.