BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A jövő a videós navigációé

Úgy tűnik, hogy az autótérképet teljesen elfelejthetjük már, hiszen a gépkocsiba beszerelhető navigációs rendszerek újabb „generációja” nyomán alighanem többször is meggondolja majd a vezető, hogy érdemes-e még a klasszikus útbaigazítási technikával bajlódnia.

Hosszú ideig meglehetősen utópisztikusnak tűnt az az ötlet, hogy a navigációs készülékbe az assistance szolgáltatás mellett egy videonavigációs rendszert is beépítsenek. Ez év szeptemberétől azonban – a Blaupunkt jóvoltából – ez is elérhetővé válik. Legújabb készülékei – ezek ára 400–500, illetve 500–700 euró között mozog majd – ugyanis többek között felismerik az éppen útba eső utcai jelzőtáblákat a navigációs készülékbe épített kamera segítségével, ráadásul az esetleges sebességkorlátozásra is figyelmeztetik a vezetőt. Nem beszélve arról, hogy a kijelzőn azt is láthatja a sofőr: az éppen aktuális maximális sebességlimitet mennyivel lépte át. A hagyományos térképes megjelenítést pedig a jóval nagyobb biztonságot nyújtó videós navigáció váltja fel a készüléken, amely lehetővé teszi, hogy a vezető a kijelzőn azt láthassa, amit élőben, csak éppen némi pluszinformációval kiegészítve, mint például, éppen melyik utcában is van, vagy hány méter után kell befordulnia a sarkon. Ez azonban csak a kezdet – ígérik a fejlesztők. A közeljövőben ugyanis a navigációs készülékek már arra is felhívják az autós figyelmét, hogy a közelgő kanyart milyen maximális sebességgel veheti be még biztonságosan, s azt is jelzik, ha esetleg már túllépte a limitet.

A navigációs rendszerek szegmensében történő újítások egy másik irányú elmozdulást is mutatnak: a vezetés biztonságosabbá tétele mellett más szolgáltatások terén szintén többletet próbálnak adni. A készülékek egyes országokban már valós idejű közlekedési információkkal is szolgálnak. Nemrégiben jelentették be, hogy Magyarországon is elindul a valós idejű rádiós navigáció (TMC, Traffic Message Channel); ennek lényege, hogy az aktuális közlekedési adatok a hagyományos rádióadások frekvenciáján (FM-sávon) jutnak el a felhasználókhoz, a TMC-vevővel ellátott GPS-készülékekbe. Ezen információk figyelembevételével a készülék szoftvere képes módosítani az útvonaltervet, ha a továbbjutást útlezárás, baleset akadályozná.

Ázsia megelőzi Európát és Amerikát

Ázsia öt éven belül lekörözi a jelenleg piacvezető Európát és Észak-Amerikát a navigációs eszközök használatában – jelzi előre az ABI Research. A piackutató szerint 2007 volt az eddigi csúcséve az autóba szerelhető változatoknak. Az USA-ban például tavaly négyszer annyi eszközt – összesen 11 milliót – adtak el, mint egy évvel korábban. Hasonlóan nagy ívű karrier előtt állnak a kézi készülékek.

Az idei és a következő esztendő a „hálózatba köthető” PND-ké, a multimédiás, beszédfelismerő, valamint bluetooth funkcióval ellátott eszközöké.

A távközlési szolgáltatók egyre fontosabbnak ítélik a helyhez köthető szolgáltatásokat (LBS), ezeket a reklámipar is támogatja.

Az idei és a következő esztendő a „hálózatba köthető” PND-ké, a multimédiás, beszédfelismerő, valamint bluetooth funkcióval ellátott eszközöké.

A távközlési szolgáltatók egyre fontosabbnak ítélik a helyhez köthető szolgáltatásokat (LBS), ezeket a reklámipar is támogatja.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.