BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán a fejlődés motorjáról - Térségi összefogás szükséges

Miért nincs közép-európai fejlesztési bank, energiabiztonsági alap, tette fel a kérdést Orbán Viktor egy energiafórumon.

Szerinte lengyel-magyar vezetéssel új típusú, a kiürült visegrádi együttműködés helyére álló, közép-európai gazdasági együttműködést kell létrehozni. Magyarország egyoldalú, kiegyensúlyozatlan és oroszbarát külpolitikát folytat, jelentette ki Orbán Viktor volt miniszterelnök a most zajló energiafórumon.

Ilyen politika szerinte lehetséges, ám kérdés, hogy hasznos-e. Orbán Viktor szerint nem. Ehelyett - mint mondta -, országunknak a térségben formálódó együttműködéshez kellene csatalkoznia.

A térségi egüttműködést sürgeti, hogy az EU-nak nincs közös enrgiapolitikája. Az Oroszországtól távolabb eső országok kevésbé függnek az orosz szállításoktól, a dél-európainak könnyebben importálnak Afrikából és más térségekből energiahordozót, azaz eltérőek az érdekeik. A közös bennük csak az, hogy különmegállapodásaikat tartják szem előtt. Ilyen helyzetben térségünknek össze kellene fognia, hogy érdekeit érvényesíthesse. "Miért nincs közép-európai fejlesztési bank, miért nincs egy olyan térségi energiabiztonsági alap, amely például az ellenséges felvásárolások ellen védené az érintett országok vállalatait", tette fel a kérdést a volt miniszterelnök.

Rámutatott, hogy a közép-európai országok GDP-je, Ukrajnát is beleértve már Oroszországéval vetekszik, együttműködésük révén tehát az EU-n belüli versenyképességük, súlyuk is növelhető lenne. A magyar energiapolitika szerinte csak néhány olyan fontos, de túl kis számú kérdésre összpontosít, amelyeken lassan túl kellene lépni. E kérdések a következők: kapunk-e orosz gázt, ha igen, mennyiért és mennyit.

E kiszolgáltatott helyzetben ugyanakkor meg kellene találni a továbblépés lehetőségét is, amire nyugati és térségbeli példa is van bőven. Ilyen a megújulók nagyobb arányú használata, e célra nagyobb uniós összegek lehívása, a bürokrácia, mint költségnövelő és hatékonyság rontó intézmény szükséges méretre való leépítése.

A közép-európai fejlődés két motorja Orbán Viktor szerint Lengyelország és Magyarország. A visegrádi együttműködés mára kiürlt, a két országnak élére kell állnia az új típusú térségi összefogásnak. Újból létre kell hozni például a második világháború után kialakult észak-déli kereskedelmi útvonalat, nem csak a szállítási tengelyt, hanem az azon alapuló kereskedelmi kooperációt is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.