BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az új varázsszó: UC

Internetes telefon, chatprogramok, vezeték nélküli hálózatok, videokonferenciák – egyre újabb és újabb eszközök jelennek meg az irodai kommunikációban, amelyek ugyan rugalmasságot adnak, de a rendszerek összehangolása óriási erőfeszítéseket igényel, különösen a kisebb cégeknél. A megoldást az IT-szektor mostanában az Unified Communications (egyesített kommunikáció – UC) varászszó alatt igyekszik népszerűsíteni. Ebben a megoldásban a vezetékes és a mobiltelefont, az e-mailt és az SMS-t is egyetlen rendszer fogja össze. A 2007-ben indult fejlesztési trend azt a változást használja ki, amely a vállalati kommunikációban napjainkban tetten érhető: nemcsak a továbbított információ mennyisége nőtt meg, de az igények is mások, mert az ügyfelek egyre gyorsabb visszajelzést igényelnek. Ráadásul mindezt költséghatékonyan kellene megvalósítani, hiszen a verseny nyomását a kis- és közepes cégek is érzik.

A rendszer például képes arra, hogy egy-egy munkatárs különféle elérhetőségei (otthoni, munkahelyi, vezetékes és mobiltelefon) közül mindig az éppen élőt kínálja fel. Ehhez azonban az szükséges, hogy a felhasználó folyamatosan jelezze a rendszernek, éppen hol tartózkodik. Ezt természetesen valamilyen helymeghatározó rendszerrel automatizálni is lehet – bár ennek megvannak a maga személyiségjogi akadályai is.


A cél az, hogy ezt a szisztémát a különféle irodai alkalmazásokkal is összekapcsolják, vagyis egy levélre adott válasz éppen azon a csatornán induljon el, amelyen a leggyorsabban érheti el a címzettet. Egy ilyen egyszerűbb rendszer ugyan ma már ezer eurótól elérhető, ám a sikerességhez nem elég a technológia. A tapasztalatok szerint a kísérlet kudarcra van ítélve, ha a rendszert nem az üzleti igények miatt, a munkatársak támogatásával igyekeznek bevezetni. vg

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.