BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kalóztámadás a Blu-ray ellen

A filmkalózok is felfedezték a Blu-ray technológiában rejlő lehetőségeket, az eredeti lemezek árának töredékéért hozzák forgalomba saját gyártású korongjaikat. Míg egy legális műsoros Blu-ray lemez 30 dollár körüli összegbe kerül, addig a Kínában gyártott hamisítványokért mindössze hét dollárt kérnek a csalók – derül ki a The Wall Street Journal összeállításából. A filmkalózok azt használják ki, hogy a felhasználók többsége nem tud különbséget tenni Hollywood új „csodafegyvere”, a nagy felbontású, egyelőre viszonylag drága Blu-ray lemezek és egy másik, egy fokkal kisebb tudású technológia, az AVCHD között. Ez persze nem meglepő, hiszen bár a Blu-ray tudásától elmarad ez a megoldás, a hagyományos DVD-formátumnál még mindig jóval élesebb képet eredményez.

Az eljárás, amellyel a hamisítványokat készítik, igen egyszerűnek tűnik, az eredeti Blu-ray korongokról könnyen hozzáférhető szoftverekkel letöltik a filmeket, amelyeket azután a rosszabb felbontású technológia miatt hagyományos, írható DVD-kre visznek fel, ahelyett hogy a drágább Blu-rayt használnák. Ez értelemszerűen jócskán megnöveli a filmkalózok nyereségét, s emiatt ugrásszerűen megnőhet az ilyen másolatok száma – figyelmeztet a Motion Picture Association (MPA) nevű, a nagy filmstúdiók tulajdonosai – Walt Disney Co., Viacom Inc., Sony Corp., News Corp., Time Warner Inc., General Electric Co. – által létrehozott, az illegális filmmásolás és -kereskedelem ellen küzdő szervezet.


A filmipar akkor figyelt fel komolyabban az új fenyegetésre, amikor a múlt hónapban Kínában nagy mennyiségű hamisított Blu-ray lemezre bukkantak. A kínai hatóságok olyan korongokat találtak, amelyeket Blu-ray lemezek dobozaiba csomagoltak, és még hologramot is elhelyeztek rajtuk, hogy még jobban hasonlítsanak az eredetiekre. Az MPA becslése szerint a következő hat hónapban a nagy felbontású lemezek a tíz százalékát adhatják annak a 224 millió dollárnak, amelyet tagvállalatai veszítenek a kínai filmkalózok miatt.

A kalóz Blu-ray lemezek egyelőre nem jelentek meg Ázsián kívül, de a filmipar szereplői attól tartanak, könnyen piacot szerezhetnek maguknak ott, ahol alacsonyabb a széles sávú internettel való ellátottság. Ezeken a helyeken ugyanis a nagy felbontású videoállományok letöltése hosszú és kényelmetlen. VG

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.