BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Netes szoftverkalózok

Óvatosságra inti a netes aukciókon vásárlókat a Business Software Alliance (BSA). A szoftverpiac kifehérítéséért a legváltozatosabb büntető- és jutalmazóeszközöket alkalmazó szövetség az idei év első felében világszerte több mint 18 ezer árverést állíttatott le. Ezeken mintegy 45 000 illegálisan szerzett szoftvert ajánlottak megvételre öszszesen 22 millió dollár értékben. Ez mennyiségben a fele, értékben közel háromszorosa az egy évvel korábban mértnek. A BSA nemcsak az aukciók ellen lép fel, hanem az egyenrangú hálózatok (P2P) közötti illegális fájlmegosztást is meg akarja akadályozni. Az idei első hat hónapban a szervezet 48 000 értesítést adott ki arról, hogy 633 000 netező használ ilyen fájlokat, ezzel mintegy 525 millió dollár értékű kárt okoznak.

„Az aukciós webhelyeknek többet kell tenniük az ügyfeleik védelme érdekében” – véli a szervezet egyik szakértője. Szerinte az aukciós oldalaknak fel kellene hívniuk a figyelmet az online módon vásárolt szoftverekkel kapcsolatos veszélyekre. Figyelmeztethetnék a szoftveres cégeket az internetre feltett aukciókra, és lelassíthatnák a folyamatot azzal, ha letiltanák az azonnali vásárlás funkciót – ezzel több időt adnának az illegális szoftverek nyomon követésére és elfogására. Nagy-Britanniában a BSA nemrégiben eljárást indított az RJ-Software ellen hamisított Adobe, Autodesk, Corel és Quark szoftverek árusítása miatt. Az eljárás közvetlen eredménye az volt, hogy a tulajdonos vállalta: befejezi üzleti tevékenységét, és kártérítést fizet 24 hamis szoftverlemezcsomag forgalmazásáért.


Magyar mutatók A személyi számítógépekre illegálisan telepített szoftverek aránya tavaly Magyarországon 42 százalékos maradt, miközben világméretekben a legtöbb országban csökkent a kalózszoftverek aránya. Az illegális szoftverhasználat következtében az iparág veszteségei nálunk 12 százalékkal nőttek, ez értékben elérte a 125 millió dollárt. Összehasonlításul: a globális kalózkodás nyomán a szoftvercégek bevételkiesése 2007-ben megközelítette a 48 milliárd dollárt. A közép- és a kelet-európai régióban az illegális szoftverek aránya Csehországban a legalacsonyabb 39, Ukrajnában és Montenegróban a legmagasabb 83 százalékkal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.