BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szocializálódó férgek

Egyre gyakrabban éri támadás a közösségi weboldalakat – a Myspace és a Facebook a legújabb áldozat. Egy új, ezeken az oldalakon terjedő féregre hívja fel a figyelmet a Panda Security. A féreg a népszerű közösségi weboldalakat használja fel önmaga terjesztésére, mégpedig meglehetősen trükkös módon. A féreg a felhasználó profiljában elhelyez egy hamis YouTube-videóra mutató linket, aztán az ismerőseinek egy üzenetet küld azzal, hogy nézzék meg – mondja Sándor Zsolt, a Panda Security magyarországi igazgatója.


Az ismerősök nem gyanakodnak, hiszen nem idegentől jön a link. A kattintás után egy olyan oldalra jutnak, ahol egy üzenet a Flash Player letöltésére bátorítja őket; az emberek többsége erre gondolkodás nélkül igennel válaszol, hiszen a Flash vagy a Java már nagyon beépült a PC-tulajdonosok mindennapjaiba. Itt viszont nem a Flash Playert, hanem magát a férget fogják letölteni, egyúttal segítenek neki továbbjutni az összes ismerősünkhöz is.


A Panda Security értesülései szerint a két érintett közösségi hálózat felelősei már tettek ellenlépéseket, ám a trendek azt sejtetik, hogy messze nem ez volt az utolsó ilyen jellegű támadás a milliók által használt s ezért könnyű célpontnak számító hálózatok ellen. vg

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.