BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bedőlt az Europeana

Aligha gondolta volna bárki, hogy a november végére beharangozott európai digitális könyvtár indulása olyan nagyfokú érdeklődéssel párosul, hogy a szerver ne bírná a rohamot. A valóság azonban túltett a várakozásokon: az Európai Unió országainak nemzeti könyvtáraiból, illetve kulturális intézményeiből több mint kétmillió könyvet, térképet, hangfelvételt, fényképet, levéltári anyagot, festményt, illetve filmet tartalmazó portál ugyanis az ünnepélyes debütálást követően nem sokkal öszszeomlott, a hatalmas érdeklődés miatt elérhetetlenné vált az Europeana.

Az előzetes számítások óránként legfeljebb ötmillió látogatóval számoltak, ezzel szemben az első nap ennek a több mint a háromszorosát hozta, alaposan rácáfolva a várakozásokra. A számítógépes kapacitás bővítése elengedhetetlen, a kérdés csak az, mennyi időt vesz igénybe. Az első felmérések szerint a szerverek számának megkétszerezése néhány hétbe telhet, s ez akár azt is jelentheti, hogy az európai lakosok karácsonyi ajándékként kapják majd kézhez.

Az Europeana létrejötte egyébként 2005-ig nyúlik vissza, az Európai Bizottság akkoriban döntött arról, hogy – együttműködve a tagállamok nemzeti könyvtáraival és más intézményekkel – közös virtuális könyvtárat hoz létre, amely – függetlenül attól, az adott állampolgár hol van – elérhetővé teszi az európai kulturális és tudományos örökséget. (A könyvtár egyébként az Európai Unió összes hivatalos nyelvén, így magyarul is elérhető – elvileg.)

Több mint ezer kulturális szervezet járult hozzá anyagokkal az Europeana feltöltéséhez. A portálon többek között olyan műremekek érhetők el, mint Dante Isteni színjátéka, olyan digitalizált festmények, mint például Vermeer Leány gyöngy fülbevalóval című alkotása, történelmi dokumentumok, mint például a Magna Charta vagy Beethoven és Mozart művei és kéziratai, de a berlini fal ledöntésének pillanatai is megtekinthetők. A British Library például többek között Gutenberg Bibliájával, a Skomer-szigeti madárfaj, a póling hangjával, számos brit dialektus felvételével gazdagította a gyűjteményt. A francia Institut National de l’Audiovisuel pedig több, 20. század eleji filmfelvétel-ritkaságot tett közzé, mint például azt, amelyet 1914-ben forgattak a franciaországi csatákról. Az oldal kezdeti tartalmának közel fele egyébként francia intézményekből származik.

Jóllehet az Europeanával kapcsolatban több helyen is elhangzott, nem kíván a Google Book Search internetes könyvtári projekt konkurenciájává válni, tény, egyfajta vetélytárs lett számára. Főként, hogy a Google 2004-ben indult fejlesztése némileg előrehaladottabb stádiumban van: most közel hétmillió tétel érhető el rajta.

Az európai digitális könyvtár bővítésére 2011-ig kétmillió eurót szán az Európai Bizottság, ez azt jelenti, hogy a gyűjtemény hamarosan már tízmillió tételt tartalmazhat. A bővítésbe a magánszférát is be kívánják vonni, s a tervek között szerepel interaktív felület megnyitása is, ám kérdés, hogy hosszú távon milyen mértékben sikerül világhálóra vinni az európai könyvtárak mintegy 2,5 milliárdos állományát. VG

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.