BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Netbook boom

Az internetezésre és levelezésre alkalmas hordozható miniszámítógépek, a netbookok folyamatos népszerűsödése egyre több fejfájást okoz a Microsoftnak. A gond az, hogy miközben az asztali gépek piacán a Windows mintegy 90 százalékos világpiaci részesedéssel büszkélkedhet, a netbookoknál ez alig 70 százalék.

A magyarázat egyszerű: az olcsóságukkal hódító gépek gyártói inkább a nyílt forráskódú, olcsóbb operációs rendszereket, elsősorban a Li-nuxot adják a gépekhez – írja a Financial Times Deutschland. A Microsoft válaszlépésként tervezi, hogy 2009 végéig engedélyezi az ilyen termékek gyártóinak az XP alkalmazását is.

A netbookok piacát az Asus nyitotta meg 2007 végén Eee PC nevű termékével, ám több hónapig tartott, amíg az ilyen kategóriájú gépeket előre telepített Windowszal is kínálni kezdték. Ha a jellemzően jóval 500 euró (140 ezer forint) alatt árult, szerény hardverrel felszerelt gépekre mostanság mégis Microsoft-termék kerül, az szinte sohasem a komoly háttértárat igénylő, a gyártók számára 100 dolláros áron hozzáférhető Vista, hanem a 40-50 dolláros korábbi verzió, az XP. (Összehasonlításul: a Linux telepítése becslések szerint gépenként alig 5 dollárba kerül.) Változást a Microsoft attól remélhet, ha valóban sikerül az eddig mérsékelt sikernek örvendő Vista utódjának szánt, várhatóan 2010-ben debütáló Windows7 operációs rendszert a hordozható gépekhez jobban adaptálni.

A novemberben egy Los Angeles-i fejlesztői konferencián beharangozott Windows7 a fejlesztők ígérete szerint gyorsabb lesz, és megszűnik az a Microsoft eredeti beharangozója szerint kizárt, mégis gyakori probléma is, hogy egyes korábbi programok egyszerűen nem futnak az új rendszeren.

Az új, immár érintőképernyőkkel is kompatibilis termék állítólag jobban idomul majd a hordozható gépek lehetőségeihez is. A mind népszerűbb netbookok többségén ugyanis a nagy hardverigény miatt, ha a felhasználók akarnák, akkor se tudnák futtatni a Vistát, amelynek nincs kevésbé erőforrásfaló, „lebutított” változata.

A vállalati ügyfelek egy része még ma is vonakodik áttérni az XP platformról. Az amerikai piackutató Gartner előrejelzése szerint 2008 végéig a Vista Business a teljes számítógép-állomány 13, a Home változat pedig 16 százalékán fut majd, a Windows7 2010-es megjelenési dátumának közzétételével sokan hajlanak arra, hogy a Vistát átugorva megkíméljék magukat az esetleges kompatibilitási gondoktól. Ráadásul a hardvergyártók a piaci fejleményekhez igazodva legújabb termékeikhez folyamatosan teszik közzé az eredetileg csak Vistára megírt meghajtóprogramok XP-s változatát is, vagyis a géppark fejlesztése sem követeli meg feltétlenül az átállást. Ezt a folyamatot csak erősíti a gazdasági válság miatti beruházáselodázási hatás.

Sokak szerint ráadásul nem is kell várnunk 2010-ig az új rendszerre: az Asus első embere nemrég egy interjúban azt nyilatkozta, hogy az Eee PC-ken 2009 második felében megjelenik majd a Windows7, addig viszont csak a Linux és XP operációs rendszerrel lesznek kaphatók a termékek.

A már akár 400 euró alatt is elérhető netbookokat elsősorban második gépként vásárolják a felhasználók. Európában, a Közel-Keleten és Afrikában ma már minden tizedik eladott hordozható gép netbook.

A gond az, hogy miközben az asztali gépek piacán a Windows mintegy 90 százalékos világpiaci részesedéssel büszkélkedhet, a netbookoknál ez alig 70 százalék.

Munkatársunktól-->

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.