BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyurcsánynak vezető posztot ajánlanak a Déli Áramlatnál?

Gyurcsány Ferenc távozása sok tekintetben annak a következménye, hogy növekvő ellentét támadt az Európai Közösség új tagjai és Nyugat-Európa között, amely nem kívánta megmenteni őket a válságtól – írja a Kremlhez közelálló orosz üzleti lap, a Kommerszant.

Gyurcsány Ferenc távozás kellemetlen meglepetéssé vált Moszkva számára - írja a lap -, mert az európai politikusok között a magyar miniszterelnök volt a Déli Áramlat gázcsővezeték projekt egyik legaktívabb híve. Az Európai Közösségen belül a Déli Áramlat politikai támogatottságának a csökkenése, párosulva Gazprom pénzügyi nehézségeivel komolyan fékezheti e projekt megvalósítását - figyelmeztet a Kommerszant.

Gyurcsány jövőjét illetően a Kommerszant emlékeztet arra, hogy Gerhard Schröder német kancellárt az Északi Áramlat csővezetékről szóló szerződés aláírását követően, idő előtt távozott posztjáról, majd az Északi Áramlat felügyelő bizottsága elnökévé választották meg. Teljességgel lehetséges - véli az orosz üzleti lap -, hogy Gyurcsány Ferenc az ő útját követi majd. Annál is inkább, mert a Gazprom és az olasz ENI által bejegyzett Déli Áramlat vezetői posztja eddig nincs betöltve. 2008 áprilisában a Gazporom elnök-vezérigazgatója, Alekszej Miller ugyan felajánlotta e tisztséget Romano Prodinak, aki elvesztette az olasz miniszterelnöki posztot az előrehozott választások következményeként, ám taktikai okokból ezt visszautasította. Nincs kizárva, hogy Gyurcsány Ferenc engedékenyebbnek bizonyul - véli az orosz üzleti lap.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.