BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kivásárlás jöhet: ilyen olcsó még sosem volt a Magyar Telekom

Az osztalékot levonva mindössze 418 forintba kerül a hazai távközlési cég egy részvénye - állítja a Concorde, amely szerint akár a Deutsche Telekomt is ki lehetne vásárolni.

Számolgattunk egy kicsit, vajon hogy áll az MTel értékeltsége 500 Ft-os részvényárfolyam alatt Az MTel április 27-én 74 Ft osztalékot fizet részvényenként, ezzel számolva a részvény ma (is) minden idők legalacsonyabb értékeltségén forog. A jelenlegi árnál 418 Ft-on juthatunk egy részvényhez (492 Ft-os részvényár - 74 Ft osztalék = 418 Ft), ami 2,8-as EV/EBITDA-t, 17,7%-os osztalékhozamot és 23,8%-os(!) cash flow hozamot jelent - áll a Concorde Értékpapír elemzésében. Abban az esetben, ha valami elementáris csapás lenne úton és a cash flow - ebben a defenzív szektorban - szinte elképzelhetetlen, 20%-os mértékben visszaesne, még akkor is 14,4%-os osztalék-, és 19,2%-os cash flow hozamot kapnánk.

Még sosem emlegettük a potenciális Deutsche Telekom kivásárlást reális szcenárióként, azonban úgy gondoljuk, hogy van olyan értékeltség, ahol meg kell fontolniuk ezt a lehetőséget, figyelembe véve, hogy a DT egy hosszútávú játékos olcsó hitelforrással. Vessük csak össze a DT nagyságrendileg 3% költségű hitelét az ezzel vehető 23,8%-os cash flow hozammal, ami ugyan forintban érkezik, de ennek riasztó hatását tompítja, hogy a cég reáleszközöket vásárol.

Az MTel és a TPSA közti értékeltségi rés is szélesedett. A TPSA (az 1,5 zloty-s osztalékot szintén levonva) jelenleg 3,6-os EV/EBITDA, 8,6%-os osztalék-, és 14%-os cash flow hozamon forog. Ráadásul azt a veszélyt, amit az MTelekom esetén a magyar makrokörnyezet romlása jelenti, a TPSA-nál a szabályozási környezet romlása szolgáltatja, tehát a diszkontot nem érezzük indokolhatónak.

Mindezek ellenére az MTel árfolyama zuhan... Ugyanakkor mindehhez hozzá kell tenni, hogy szemmel láthatóan a fundamentális tényezők még mindig nem játszanak nagy szerepet a részvényárfolyamok mozgásában. Magyarország a régió piacai közt minden szinten lemarad és az MTel a - joggal - legsebezhetőbbnek ítélt forintban osztja azt az elképesztő osztalék-, és cash flow hozamot. Ezen kívül sajnos a chartra nézve is azt látjuk, hogy éppen ezekben a napokban temethetjük el azt a támaszt, ami október óta megálljt parancsolt a fundamentálisan egyre megmagyarázhatatlanabb alulértékeltségnek. Most már nem parancsol.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.