BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mesterséges intelligencia

A robotok legalább tíz évig nem jelentenek még veszélyt az emberiségre – hangzik egyes tengerentúli kutatók prognózisa. Tény ugyanakkor: már nem lehet egy vállrándítással elmenni a mellett, hogy folyamatosan nő a számuk, s ha a jelenlegi bővülési ütem nem lassul, úgy 2011-re több mint 18 millió robot férkőzhet be az emberek mindennapjaiba. Milyen kockázatot jelenthet mindez?

A robotika területén végzett kutatások komoly haladást értek el az elmúlt húsz esztendőben, ám a kiugró felfedezések egyelőre váratnak magukra. S úgy tűnik, ez nem is baj. Az emberi agynak ugyanis még lenne mit fejlődnie ahhoz, hogy egy olyan, jóval fejlettebb mesterséges intelligenciájú robotot hozzon létre, amelyet az ellenőrzése alatt is tudna tartani – legalábbis erre a megállapításra jutottak a bostoni MIT (Massachusetts Institute of Technology) tudósai. Az elmúlt három-négy évben végzett kutatások ugyanis azt mutatták, hogy a mesterséges intelligencia igen pontosan képes utánozni az agy működését, ez egyrészt azt jelenti, hogy jó úton halad a tudomány, ám az már más kérdés, hogy olyan robotot hozzanak létre, amely a tanulási képességet is magában hordozza.

Tény: mindegyik számítógép memóriája jobb az emberénél, hiszen az összes adatot képes begyűjteni és tárolni, ám az még megoldandó feladat, hogy a robot a tapasztalatokból is tanuljon, azaz miután lát egy dolgot, megtanulja, majd ezt követően felismerje, akár megváltozott körülmények között is. Ezeknek a nyitott kérdéseknek a megválaszolása egyes vélemények szerint még akár egy évtizedig is eltarthat, addig pedig nem kell attól tartani, hogy a robotok a „fejünkre nőnek”. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.