BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Válságban is biztonságban

Miközben az olyan folyamatos kiadásokon, mint például a vírusvédelmi rendszerek frissítése, a gazdasági válság idején sem spórolnak a hazai cégek, addig a nagyobb értékű termékek, szolgáltatások esetében már korántsem ennyire kedvező a helyzet.

Fórján Tamás, a 2F 2000 Kft. operatív igazgatója szerint a tűzfalrendszerek esetében például már nagyon meggondolják a cégek, vegyenek-e egyáltalán, és ha igen, akkor milyent válasszanak. Egyértelműen érezhető, hogy főként az olcsóbb, illetve kimutatható megtakarítást jelentő megoldások iránt van kereslet – tette hozzá. Határozott visszaesésről számolt be az informatikai rendszerek disztribúciójával foglalkozó vállalat operatív igazgatója a hardverek piacán, ugyanakkor a 2F 2000 Kft.-nél például egy olyan rendszer iránt jelentkezett komoly érdeklődés, amely a bérelt vonalakat olcsóbb, de hasonlóan megbízható alternatívával váltja fel.

A költségcsökkentés során nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy a meglévő rendszerek állapotának megőrzése még mindig kevesebbe kerül, mint ha elhanyagolnák azokat, és emiatt esetleg teljesen le kellene cserélni őket – tette hozzá a szakértő.

A Noreg Kft. tapasztalatai szerint az informatikai rendszerek biztonságát bármely gazdasági körülmény mellett prioritásként kezelik a szervezetek, mivel alaptevékenységük az informatikai rendszerük működésére épül – közölte érdeklődésünkre Kőrös Zsolt, a Noreg Kft. ügyvezető igazgatója. Egyetlen vállalatvezető sem engedheti meg magának, hogy ne garantálja az informatikai rendszerben tárolt adatok biztonságát, mivel azonban most minden kiadást fokozottan meg kell indokolni, felértékelődik a stratégiai szintű IT-biztonsági tanácsadók szerepe. Tapasztalataik szerint lassul ugyan az IT- és az IT-biztonsági piac növekedése a költségmegtakarítások miatt, de a biztonság aránya az informatikai költségvetéshez képest nő, azaz a megszorítások ezekre a kiadásokra kisebb mértékben hatnak.

Az elektronikus aláíráshoz kapcsolódó termékekre, kiemelten az elektronikus számlázás piacára érezhető hatást gyakorolt a kialakult kedvezőtlen gazdasági környezet – mondta el Rózsahegyi Zsolt, az ezen a területen tevékenykedő NetLock Kft. ügyvezető igazgatója. A recesszió ugyanis a túlélni vágyó, a hatékonyságuk növelését célul tűző cégek jelentős részét költségeik, kiadásaik visszafogására ösztönzi. Éppen ezért a válság mélyülésével megnőtt a cégek érdeklődése az elektronikus számlázás nyújtotta költségcsökkentési lehetőségek iránt. A kiemelkedő érdeklődés elsősorban annak köszönhető, hogy az elektronikus számlázás biztonságos, mérsékli a munkaerő-, a papír-, a nyomtatási és postázási költségeket, teljes mértékben támogatott jogszabályi háttérrel könnyen és gyorsan illeszthető a már meglévő rendszerekhez.

Az IT-biztonsági piacon értékesített SSL tanúsítványok kapcsán változatlanul növekvő érdeklődésről számolt be Rózsahegyi Zsolt. Jelentős visszaesést nem érzékeltek a NetLock Kft.-nél egyéb területeken sem, mivel az elektronikus aláírás piacát elsősorban a jogszabályi, törvényi előírások határozzák meg. Az elektronikus aláíráshoz kapcsolódó termékek bevezetésének egyértelműen a költségmérséklés a legnagyobb előnye a recesszió idején. Az elektronikus kommunikáció (ideértve a számlázást, az e-mail küldést, a weboldalakkal folytatott kommunikációt stb.) minden esetben olcsóbb, gyorsabb és a legtöbb esetben biztonságosabb, mint a papíralapú – tette hozzá a vezető.

A gazdasági nehézségek okozta leépítések miatt előfordulhat, hogy az informatikai rendszerek üzemeltetésére is kevesebb ember jut, és ez komoly lehetőségeket jelent az ilyen típusú szolgáltatásokat kínáló cégek számára. Éppen ezért az idei év egyik legfontosabb feladatának a szolgáltatási oldal erősítését látja Fórján Tamás. A vállalatnál már elérhető 7x24 órás szolgáltatás mellett például egy kimondottan a szerényebb anyagi lehetőségű kisvállalkozásokat megcélzó, olcsó szolgáltatási csomagot is létrehoznak.

Védelmi pénzek

A legtöbb hazai cég legfeljebb kétmillió forintot költ évente IT-biztonságra – derül ki a BellResearch piackutató cég által készített I. Független Magyar IT Biztonsági Felmérésből. A tanulmány szerint ebből az összegből egy közepes szintű tűzfal- vagy egy elfogadható vírusvédelmi megoldást lehet telepíteni.

A kettőt együtt azonban – jó minőségben – már nem lehet ennyiért megvásárolni. A kutatás során megkérdezett cégvezetők többsége úgy érzékeli, a magyar kis- és középvállalatok továbbra is alulértékelik az informatikai biztonság szerepét.

A kétszáz legnagyobb cégnek – különösen a pénzügyi szektorban – jóval fejlettebb IT-biztonsági infra-struktúrája van, mint másoknak.

A felmérés szerint csak minden hatodik vállalat foglalkoztat kifejezetten a biztonsággal foglalkozó munkatársat.

Másutt ez a terület az informatikai csapat feladatai közé tartozik, annak ellenére, hogy az elemzés szerint a biztonság nem üzemeltetési, hanem ellenőrző feladat. vg

Munkatársunktól Védelmi pénzek A legtöbb hazai cég legfeljebb kétmillió forintot költ évente IT-biztonságra – derül ki a BellResearch piackutató cég által készített I. Független Magyar IT Biztonsági Felmérésből. A tanulmány szerint ebből az összegből egy közepes szintű tűzfal- vagy egy elfogadható vírusvédelmi megoldást lehet telepíteni.

A kettőt együtt azonban – jó minőségben – már nem lehet ennyiért megvásárolni. A kutatás során megkérdezett cégvezetők többsége úgy érzékeli, a magyar kis- és középvállalatok továbbra is alulértékelik az informatikai biztonság szerepét.

A kétszáz legnagyobb cégnek – különösen a pénzügyi szektorban – jóval fejlettebb IT-biztonsági infra-struktúrája van, mint másoknak.

A felmérés szerint csak minden hatodik vállalat foglalkoztat kifejezetten a biztonsággal foglalkozó munkatársat.

Másutt ez a terület az informatikai csapat feladatai közé tartozik, annak ellenére, hogy az elemzés szerint a biztonság nem üzemeltetési, hanem ellenőrző feladat. vg-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.