BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Virtuális és/vagy valóságos?

Manapság egyáltalán nem kényeztetik el a hazai infokommunikációs piac szereplőit a szakértők a dinamikus növekedést feltételező előrejelzéseikkel, ezt a jelenlegi krízishelyzetben nem is nagyon várják el tőlük. Az azonban mégis meglepő, hogy a piaci prognózisok – nevezzük őket virtuális jövőképnek – ennyire távol kerülhetnek a való világtól. Márpedig erre igyekszik felhívni a figyelmet az Informatikai Vállalkozások Szövetségének elnöke. A mostani rendkívül gyorsan változó helyzetben ugyanis a leggondosabban készített előrejelzések is nagyon hamar elavulhatnak. Cégektől tudjuk, hogy saját üzleti környezetükben már a negyedéves tervezést is túl hosszú időnek tartják a piaci folyamatokhoz történő megfelelő alkalmazkodáshoz.

Ha már az alkalmazkodásnál tartunk: lenne mire felkészülniük a hazai informatikai kis- és középvállalatoknak is, mostanában főként azoknak, amelyek a kiskereskedelem palettáját színesítik. „Körbetartozásos” valós világunkban ugyanis egyik napról a másikra kellene tőkeerőssé válniuk ahhoz, hogy kiállják a préspróbát. Drámaian csökkenő piaci kereslet az egyik oldalon, teljes készletfinanszírozás saját erőből a másik oldalon. A szakértők már vizionálják is a tömeges csődhullámot. Ez hasonlíthat az élelmiszer-kereskedelemben végbement kényszerű változásokhoz, amelyek nyomán sorra szűntek meg a kis boltok. Pedig ezeknek is megvan valahol a szerepük, főként a személyre szabott vevőkiszolgálást illetően. Nem állítom, hogy ezek mindegyikében mindig minden megtalálható, de az oda betérő legalább kérdezhet, s talán még választ is kap. Nem úgy, mint az elektronikai nagyáruházakban, ahol – tisztelet a kivételnek – nagyítóval is alig találni olyan eladót, aki nem azzal tesz eleget „vevőszolgálati” feladatának, hogy a kérdést meg sem várva kijelenti: „Ha nincs a polcon, ne is keresse!”

Ebben még a szakma által egyébként oly előszeretettel hangoztatott virtualizáció sem hozhat valódi áttörést, hiszen a virtuális megoldások is igénylik a valóságos emberi erőforrást és annak szakértelmét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.