BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Erősödő biztonság

Bár az idén lassul a hazai informatikai biztonsági piac növekedése a válság miatt, igazából nem panaszkodhatnak az ágazat szereplői, hiszen legalább 10 százalékos bővülés várható a szegmensben ez évben is – tudtuk meg Marosvári Gábortól, az IDC Magyarországi Kft. vezető elemzőjétől.

A magyar IT-biztonsági szoftverek piaca tavaly a cég becslése szerint nagyságrendileg 35 millió dollár lehetett, míg egy évvel korábban 31 millió dollárt tett ki a magyarországi szoftverlicenc-eladásból és -karbantartásból származó bevétel. Az erre az évre is várható bővülés annak köszönhető, hogy a biztonság az a területe az informatikának, amely az elmúlt években az ágazat többi részéhez képest jóval gyorsabban fejlődött, és továbbra is prioritás marad a vállalatok és intézmények többségénél – közölte Marosvári Gábor. Ezt jól mutatja az is, hogy az IDC Magyarországi Kft. információi szerint a válság ellenére a hazai cégek többségénél a tavalyi szinten marad az informatikai biztonságra szánt összeg, sőt sok társaságnál még nő is.


Jól érzékelhető ugyanakkor a magyar piacon, hogy az alapszintű biztonsági megoldások – antivírus, tűzfal, virtuális magánhálózatok, kémprogram- és spamszűrők – ellátottsága viszonylag magas, így számottevő bővülés már nem várható ezekben a szegmensekben. Látványosan fejlődik ugyanakkor a magasabb szintű, komplexebb technológiák piaca, így nagy az érdeklődés az átfogó felügyeletet nyújtó biztonságmenedzsmenti rendszerek, a behatolásdetektáló szoftverek, a házirendek és hatósági előírások betartását megkönnyítő megoldások, valamint az adatszivárgás/adatlopás elleni védelmet kínáló eszközök iránt. Ez utóbbi megoldások, illetve a jogosultság- és hozzáférés-kezelés aktuális témákká váltak napjainkban, amikor a gazdasági válság miatt tömegesen bocsátják el alkalmazottaikat a vállalkozások.


A következő öt évben a biztonság- és sérülékenység-, illetve a jogosultság- és hozzáférés-kezelés területén évente átlagosan 20 százalék feletti növekedés várható. Ez nem meglepő, hiszen manapság a fenyegetések is ezeken a területeken jelentkeznek. Itthon ugyan még nincs tudomásunk olyan esetről, amikor az elbocsátott alkalmazott üzleti szempontból érzékeny információt vitt ki a korábbi munkáltatójától, de külföldön egyre több ilyen incidensről hallani – tette hozzá az IDC vezető elemzője. Ezért a munkáltatók is okolhatók, az elbocsátottak nagy részét ugyanis nem számoltatták el a céges dokumentumokkal.

Munkatársunktól-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.