BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Shopping must go on…

Az idén sem kerülik el a vevők az elektronikai üzleteket, legfeljebb jobban megnézik a megvásárolandó készülékek árát – ezzel nyugtatgatják gyártó és forgalmazó ügyfeleiket a nemzetközi piackutatók. A német GfK egyik vezetője az ez évi berlini szórakoztatóelektronikai vásár (IFA) beharangozó eseményének vendégelőadójaként azonban arra is rámutatott, a vásárlási szándékot a mostani válság idején inkább a szükség és nem feltétlenül az újdonságok megismerésének igénye hajtja. Magyarán: nehéz időkben legfeljebb akkor veszünk tévét, mosó- és hűtőgépet, ha a régi elromlik, s e vágyainknak is a pénztárcánk szab határt, vagyis az átlagfogyasztónál az lesz a nyerő gyártó vagy kereskedő, aki a jót olcsóbban árulja, mint a versenytársa. A tétel azonban a másik oldalról is igaz: éppen azért, mert kevesebb a házibüdzsé ilyen célokra elkölthető kerete, a vevők várhatóan még jobban megnézik, mire költik azt. Na és itt jöhet el megint a megbízható márkák ideje, amelyek gyártói az elmúlt években arra panaszkodtak – valljuk be, igen gyakran jogosan –, hogy a gagyi, egyszer használatos termékek hulláma árasztotta el a világot.


A készülékcseréket az aktuális „zöldtémák” – főként a takarékos energia- és vízfelhasználás – is ösztönözhetik. Ebben ma még leginkább a háztartási berendezések gyártói járnak elöl jó példával. Igaz, ők meg azon spórolhatnának a vevőknek, hogy az egyre hamarabb elromló gépekben az előforduló egyszerűbb műszaki hibák miatt ne kelljen mindjárt a készülék felét kicserélni egy az új gép árát közelítő szervizdíjért.


A tévégyártóknak még többet ígérnek a kristálygömbjükbe az idén gyakrabban betekintő piacelemzők. Várakozásaik szerint a fogyasztó ezekben a hónapokban főként a színházon, mozin, koncerten spórol, az így megtakarított pénzen pedig egy még nagyobb televíziót vesz, s szórakozás gyanánt a megszokottnál többször hívja meg a barátait, feltéve, ha azok hozzák az enni- és az innivalót.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.