BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Spamözönben élünk

A világhálóról érkező levelek legalább 80, de egyes felmérések szerint akár 97 százaléka is „nemkívánatosnak” minősül, azaz spam, adathalász levél, vagy pedig vírusos csatolmányt tartalmaz.

Az egyik nemzetközi kutatás szerint globális átlagban minden ezer gépből közel kilenc fertőzött. A spammel legfertőzöttebb helynek Oroszország és Brazília számít, őket követi a sorban Törökország, Szerbia és Montenegró.


A spamek számának megugrása a szervezett bűnözői csoportok internetre „szakosodásának” eredménye, hiszen míg korábban a szoftverek sérülékenységét használták ki, ma olyan gyenge láncszemek felé vették az irányt, mint a levelezés, amelynek biztonságára a magánfelhasználók nem igazán ügyelnek.

A hackerek célpontjai mind nagyobb számban a csatolmányok, s olyan biztonsági lyukakat használnak ki, mint hogy a tulajdonos nem frissítette a víruskeresőjét, vagy éppen nem a megfelelőt használja.

Minek köszönhető a kéretlen levelek számának a megugrása? A magyarázat egyszerű: a széles sávú internetkapacitás, az egyre jobb operációs rendszerek, a nagyobb teljesítményű számítógépek lehetővé teszik, hogy világszerte több milliárd spam induljon „hódító” útjára – erre három-négy évvel ezelőtt még volt lehetőség. (A programok zöme egyébként kifejezetten azzal a céllal terjed, hogy a fertőzött rendszereket egy botnet hálózat részéve tegye, és ezáltal a támadóknak lehetőséget adjon a számítógépek erőforrásainak felhasználására.)


Egy másik kutatás ennél szerényebb eredménnyel zárult, „mindössze” 81 százalékos arányt hozott ki a kéretlen levelek arányát illetően. Igaz, az elmúlt esztendő vége némi javulást mutatott ezen a téren, ami a világ spamforgalmának jelentős részéért felelős McColo szerverhosting cég 2008. novemberi bezárásának eredménye. (A szakértők becslései szerint a cég naponta az amerikai felhasználókat célzó spamek háromnegyedét indíthatta útnak. Más feltételezések szerint a McColo a világ összes kéretlen levelének akár a 40 százalékát is küldhette.


Mindenesetre tény: a szolgáltatónál működő kiszolgálók kiiktatásával hatalmas méretű botnetek váltak elérhetetlenné a spammerek számára.) „Minden csoda három napig tart” – lehetne mondani, hiszen mostanra visszaálltak az arányok a tavaly november előtti szintre. A spamküldők láthatóan újraépítették a hálózatukat, s új módszereket használnak, amelyekkel kevésbé kitettek a lebukás veszélyének.

Börtön a botnetért

A Los Angeles-i szövetségi bíróság néhány hete négy év börtönre és 19 ezer dollár kártérítésre ítélt egy 27 éves fiatalembert. A vád szerint John Schiefer – aki korábban egy informatikai biztonsággal foglalkozó cég alkalmazottja volt – 250 ezer számítógépet fertőzött meg, s kapcsolta őket saját botnethálózatába, majd az internetes fizetési forgalmat figyelve a felhasználók PayPal adataira utazott, így a saját vásárlásait mások számlájának segítségével hajtotta végre, ezenkívül a megfigyelt felhasználók számláit is megcsapolta.

A bíróság szerint Schiefer egyúttal egy dán médiavállalatot is átvert, amelynek azt ígérte, negyedmillió felhasználóhoz juttatja el legálisan egy hirdetett termék reklámját pop-up ablakban. A vád összesen 60 év büntetést kért Schieferre, ám végül csak négy évre ítélték.

Munkatársunktól Börtön a botnetért A Los Angeles-i szövetségi bíróság néhány hete négy év börtönre és 19 ezer dollár kártérítésre ítélt egy 27 éves fiatalembert. A vád szerint John Schiefer – aki korábban egy informatikai biztonsággal foglalkozó cég alkalmazottja volt – 250 ezer számítógépet fertőzött meg, s kapcsolta őket saját botnethálózatába, majd az internetes fizetési forgalmat figyelve a felhasználók PayPal adataira utazott, így a saját vásárlásait mások számlájának segítségével hajtotta végre, ezenkívül a megfigyelt felhasználók számláit is megcsapolta.

A bíróság szerint Schiefer egyúttal egy dán médiavállalatot is átvert, amelynek azt ígérte, negyedmillió felhasználóhoz juttatja el legálisan egy hirdetett termék reklámját pop-up ablakban. A vád összesen 60 év büntetést kért Schieferre, ám végül csak négy évre ítélték. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.