BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Válságban is bővül

A kihívásokkal teli gazdasági környezet ellenére 2009-re is mintegy nyolcszázalékos növekedést jelez előre a fizetős tévécsatornák világpiacán az ügyfélszámban az amerikai piackutató Pyramid Research.

A piackutató cég hatszázalékos globális GDP-visszaeséssel számol, ennek tükrében látja úgy, hogy noha a tavalyi 11 százalékos növekedés nem ismételhető meg, az említett egy számjegyű változás viszont megalapozott. A piaci helyzet azonban földrészről földrészre változik, a fejlődő régióban az elemzők szerint még mindig lehet két számjegyű bővüléssel számolni. Az év elején még nagy volt a bizonytalanság az elemzők körében azzal kapcsolatban, hogy a gazdasági visszaesés milyen hatást gyakorol majd a fizetős tévék piacán. Noha némi bizonytalanság még mindig van, a műsorszolgáltató társaságok első negyedéves eredményei mégis bizakodásra adnak okot, nem alakultak olyan kedvezőtlenül, mint várták. Többségük növelni tudja az előfizetői számot, a vesztes oldalon állók lemorzsolódását pedig kompenzálják az újonnan piacra lépők – vélik a Pyramid Research elemzői.


A piaci szereplők a recesszió hatását így elsősorban nem az ügyfélszám csökkenésében tapasztalják, hanem sokkal inkább az előfizetők által náluk elköltött, a múlt évinél jóval szerényebb összegekben. Ennek igyekeznek is megfelelni a szolgáltatók, amelyek egyre fapadosabb vagy többes csomagos konstrukciókkal állnak elő az ügyfelek megtartása érdekében. A piackutató becslése szerint fizetős tévére az idén világszerte mintegy hat százalékkal kevesebbet költenek majd az előfizetők, de egyes fejlődő piacokon a visszaesés mértéke elérheti a húsz százalékot is. A fizetős tévészolgáltatást nyújtók közül várhatóan a kábeles operátorok adják 2009-ben a teljes piaci forgalom több mint felét. Az internetes televíziózás a nyugat-európai piacokon mutatkozik a legígéretesebbnek, ahol egyes prognózisok szerint év végére az IPTV-előfizetők aránya elérheti a 15 százalékot. A világ más részein ennél jóval szerényebb mutatókkal büszkélkedhet ez a piaci szegmens, az internetes ügyfelek aránya nem haladja meg az öt százalékot.


A világgazdaság lassulása ugyanis visszavetette a beruházási kedvet és a rendelkezésre álló pénzügyi kereteket, ez pedig lelassította a széles sávú internethálózat építését a válság által nagyobb mértékben sújtott fejlődő országokban. Az elmúlt hónapok tapasztalata azt mutatja, hogy a szolgáltatók húsz-harminc százalékkal kevesebbet fordítanak hálózatfejlesztésre, azon belül is a pénzt a meglévő rendszerek ütőképesebbé tételére költik, s nem a további terjeszkedésre.

Munkatársunktól-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.