BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

E-családban nőnek fel

A világháló megjelenése jelentősen megváltoztatta a családok mindennapi életét is, többségében kedvező irányba, de azért nem árt odafigyelni a veszélyekre – hívja fel a figyelmet a Symantec legfrissebb nemzetközi felmérése.

Pozitívumként élhetik meg a mai internetezők a változásokat a tekintetben, hogy a kutatás szerint tíz közül hét felnőttnek javított a kapcsolatain az információs szupersztrádára történő felhajtás. Az embereknek világszerte átlagosan 41 netes barátjuk van, 49 százalékuk hozott létre közösségi hálózatban honlapot, és 25 százalék még a titkait is megosztja a neten.

Az internet annyira a kommunikáció és a kapcsolatok központi közegévé vált, hogy tíz felnőtt közül hatan azt állítják, nem tudnának nélküle élni. Magyarországon a 18–60 év közötti felnőttek 69,3 százaléka lépett újra kapcsolatba egy rég eltűnt baráttal a világháló segítségével, a megkérdezettek mintegy fele pedig kisebb-nagyobb rendszerességgel flörtöl is a neten.


Noha a felmérésben részt vettek 99 százaléka úgy érzi, tett lépéseket a számítógépes biztonsága érdekében, harmaduk azt is bevallotta, vesztett már el a gépéről értékes zenét, fényképet, videót vagy pénzügyi dokumentumokat. Még aggasztóbb, hogy a netezők egyötöde egyáltalán nem használ védelmi szoftvert, és tízből ketten gond nélkül kiadják a bizalmas adataikat is. A világhálót használó felnőttek fele szándékosan keres fel nem megbízható webhelyeket, nem készít mentést az adatairól, és nem használ biztonságos jelszavakat. Egyharmaduk jelezte, hogy törtek már be a számítógépébe.

Mit várnak ezek után a család aprajától? Minden ötödik gyerek beismeri, olyan dolgokat néz vagy olyasmit tesz az interneten, amit a szülei nem engednének. A megkérdezettek húsz százalékát rajta is csípték ilyesmin. A 7–17 éves magyar gyerekek 42 százaléka szerint a szülei nem tudják, mit nézeget, ha internetezik. Ráadásul csak a harmaduk használ bonyolultabb jelszót, és százból nyolc változtatja azt gyakran, négyötödük azt sem jelzi, ha gyanús e-maileket vagy internetes megkereséseket tapasztal, 26 százalék pedig gond nélkül kiadja a személyes adatait idegeneknek.


A szülők 90 százaléka világszerte felismeri, hogy felelős internetező gyermekéért. Egyik-másik ifjonc megpróbálja áthidalni a nemzedékek közti internetes szakadékot is: negyedük „barátkozik” szüleivel az interneten, 14 százalékuk pedig közvetlen üzenetben vagy közösségi hálón tartja a kapcsolatot a nagyszülőkkel.

„Az internet a hétköznapok részévé vált. Ma már sok magyar nagymama is eligazodik a webkamera használatában, a tinik folyamatosan chatelnek, a régi szerelem lángját is sokan a világháló segítségével próbálják felszítani. Számtalan lehetőség kínálkozik az interneten az emberek közti kapcsolatok ápolására” – hangsúlyozza Teasdale Harold, a Symantec magyarországi területi igazgatója.


Ha a gyerek a szexről kérdez, a magyar szülők kétharmada úgy véli, képes kielégítő választ adni: teljes mértékben vagy nagyon tájékozottnak tartja magát a témában. A kábítószerekkel kapcsolatban a szülők 71 százaléka nyilatkozott hasonlóan. Ugyanakkor, ha a családi beszélgetésben a magánjellegű információk internetes megosztására terelődik a szó, a felmenők négyötöde felkészületlennek tartja magát. Ennek ellenére a felnőttek és gyereket túlnyomó többsége – tíz közül kilenc – tartja úgy, hogy az internet előnyei többet nyomnak a latban a veszélyeknél. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.