BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Európai fölény széles sávon

Exkluzív üzleti szolgáltatásként indult, ma már tömegterméknek számít a mobilinternetezésre is alkalmas személyi számítógép. Ebben Európa áll az élen, ahol a széles sávú összeköttetések 12 százaléka már valamelyik mobilhálózati technológiához, legfőképpen a HSPA-hoz kapcsolódik. A távközlésben egyébként évtizedek óta élvonalbeli Észak-Amerikában ugyanakkor a gyors adatátvitelt lehetővé tevő infrastruktúrán belül a mobilalapú aránya csupán 5 százalék. A mobilos adatforgalom növekedésében a meghatározó szerepet a noteszgépek, sőt, egyre inkább a kimondottan internetezésre, levelezésre kifejlesztett netbookok játsszák, nem pedig – mint azt korábban sokat várták – az okos telefonok – állapítja meg elemzésében a Berg Insight piackutató. Felmérése szerint 2008-ban világméretekben mintegy 37,2 millió mobil-szélessávú eszköz talált gazdára, ebből Európa 18,2, Észak-Amerika pedig 3,7 millióval részesedik.

Az európai piac több mint 200 százalékkal bővült, ugyanez az idén már nem várható, mostanában a szolgáltatók inkább a készleteik apasztásával vannak elfoglalva. Öt év múlva 68 millió ilyen készülék, főként noteszgép keres gazdát a globális piacon, köszönhetően az időközben jelentősen mérséklődő áraknak. A mobilinternetes eszközök átlagos kiskereskedelmi ára egy év alatt több mint a felére, a 2007. évi átlagos 100 euróról 45-re csökkent. A gyártóknak jövedelmezőbb üzletet ígér ugyanakkor az amerikai piac, ahol a fő felhasználók körét még mindig az üzletemberek adják, és ahol az átlagár még 2008-ban is a 150 dolláros szinten maradt.

Az európai széles sávú mobilnet-szolgáltatások piaca gyors ütemben gyarapszik, köszönhetően az egyre csökkenő áraknak és a masszív kampányoknak. Uniós döntés nyomán valamelyest mérséklődnek majd az adatroaming díjai is, ez pedig a rendszeres használatot ösztönzi a külföldön tartózkodás idején is.

Miközben a PC-k iránti kereslet élénkülése a márkagyártókat egyre inkább a beépített modulokkal ellátott készülékek irányába tereli, az új ügyfelek meghatározó többsége egyelőre csak alkalmi használója lesz a mobilinternetnek, és ez a szolgáltatóknak alacsonyabb havi bevételt (ARPU) jelent majd.

Komoly lökést adott a piacnak a netbookok megjelenése, ezekből tavaly világszerte 13 millió talált gazdára, ráadásul 10 millió a múlt év gazdasági krízissel sújtott második negyedében.

Míg a szolgáltatók egy része már a netbookokat is felvette a támogatásra alkalmas eszköztárba, a hagyományos PC-gyártók többsége egyáltalán nem boldog, mert úgy véli, a kisméretű személyi számítógépek lenyomják a laptopárakat, és más tekintetben is kannibalizálják a piacot. Az elemzők mégis úgy látják, mind a márkagyártóknak, mind az operátoroknak érdemes támogatni a netbookeladásokat is, főként bizonyos előfizetői csoportokban. A piackutatók idesorolják a 21 éven aluli korosztályt, valamint a fejlődő piacokat, beleértve Kelet-Európát is.

A hazai szolgáltatók más-más üzleti modellt használnak a mobilinternettel kombinált eszközök támogatására. Van olyan operátor, amely saját készülékkínálatában kétféle hordozható gépet is ajánl, köztük az egyik a hazai piacon is igen népszerű netbook kategóriából kerül ki. Van olyan szolgáltató is, amely az értékesítésbe inkább a laptopra szakosodott kiskereskedőket vonja be, amelyek az operátor előfizetésével vásárolt eszközre adnak kedvezményt. Akad olyan mobilcég is, amely nem nagyon lát üzletet a nagyobb készülékek támogatásában, csak az összekapcsolást lehetővé tevő modemeket árulja, vagy adja ingyen az új mobil-internetcsomagokra előfizetőknek. SGy

Szupersebességre kapcsol a negyedik generációs LTE

Az újabb széles sávú mobiltechnológiákba is érdemes lesz a cégeknek a válság elmúltával beruházni, mert egyes piackutatások 2010–14 között évi 400 százalékos növekedést jeleznek előre a következő generációs hálózatok – Long Term Evolution (LTE) – ügyfeleinek körében. Ez a felfutás jelentősen meghaladja a jelenlegi harmadik generációra (UMTS-3G) előfizetők számának a szaporodását. Míg az utóbbiban közel hat év kellett az első 100 millió ügyfél megszerzéséhez, az előbbiben négy év alatt 136 milliót érhet el ez a szám.

Az LTE kedvezőbb feltételeket kínál mind a szolgáltatóknak, mind az ügyfeleknek, előbbieknek költséghatékonyabb telepítést és üzemeltetést, utóbbiaknak a mostani hálózatokénál sokkal gyorsabb adatátvitelt. Ez idáig a világon 27 mobilszolgáltató jelezte, elkötelezett az új technológia iránt, közülük 12 ezt már a jövő évben ki akarja építeni, a többiek 2011–12 között valósítják meg a beruházást.

Az LTE kedvezőbb feltételeket kínál mind a szolgáltatóknak, mind az ügyfeleknek, előbbieknek költséghatékonyabb telepítést és üzemeltetést, utóbbiaknak a mostani hálózatokénál sokkal gyorsabb adatátvitelt. Ez idáig a világon 27 mobilszolgáltató jelezte, elkötelezett az új technológia iránt, közülük 12 ezt már a jövő évben ki akarja építeni, a többiek 2011–12 között valósítják meg a beruházást.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.