BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyilkoló gépek

Védelem Ínhüvelygyulladás a csuklóban? Fáradt, kiszáradt, bedagadt szemek? Nyak-, avagy hátfájások? Volt idő, amikor a számítógép előtt töltött hosszú órák kellemetlen következményeiként ezeket panaszolták az érintettek. Ám úgy tűnik, hogy mindez már a múlté.

A számítógép meglepő módon jóval súlyosabb problémát is okozhat. A fizikai balesetek terén folyamatosan, ráadásul egyre nagyobb ütemben nő azoknak a száma, amelyek a komputerrel hozhatók összefüggésbe. A statisztikai adatok riasztónak tűnhetnek: az Egyesült Államokban 1994 és 2006 között több mint 78 ezer embert kellett elsősegélyben részesíteni a kórházakban a számítógéppel történt „találkozásukat” követően. Ez a szám pedig igencsak közel jár az autós balesetekéhez – adja hírül a tengerentúli orvosi napilap, a Preventive Medicine.

S mi szerepel a tíz leggyakoribb balesettípus között? Az illető megbotlik a vezetékben, illetve a számítógép valamilyen másik részében, avagy a fejére esik a monitor, ám nem hiányozhat a sorból az ínszalagszakadás sem, éppen mint ha a tornateremben töltött volna el egy kis időt a sérült. Ráadásul a baleseteket még a komoly munkára sem lehet fogni, hiszen az esetek 93 százaléka odahaza történik, a dolgozószobában, illetve a nappaliban.


A számítógépes balesetek száma ráadásul emelkedik – mutattak rá a kutatók –, 732 százalékos bővülést lehetett tapasztalni a vizsgált 13 év során, s ez csak részben magyarázható a számítógépek számának növekedésével (mindössze mintegy 310 százalékkal gyarapodott a volumenük ez idő alatt). Óvatlanság? Netán a számítógép gyűlölete húzódik meg a háttérben? Elképzelhető, hogy mindkettő.

Tény, hogy ami a legnagyobb fájdalmat okozza s amire a legnagyobb figyelmet kell fordítani, az a monitor. Annak ellenére, hogy az elmúlt esztendőkben egyre kisebb, egyre könnyebb szerkezetek láttak napvilágot, azaz a balesetek kockázata mérséklődött, a számuk mégis nőtt: másfél évtizede még csak közel 12 százalékot hasítottak ki a tortából, 2003-ban már több mint 37 százalékos arányt képviseltek.

Semelyik korosztály nincs biztonságban, sem a gyerekek, sem az idősek, sem a középkorúak, annak ellenére, hogy a statisztika szerint az öt év alattiak körében – több mint 43 százalékos arányával – igen kiugró a számítógépes balesetek száma. A leggyakrabban a vezetékekben botlanak meg a gyerekek, ez komolyabb sérüléseket is okozhat. A 20–65 év közötti korcsoport sem ülhet azonban ölbe tett kézzel, közel 37 százalékban a számítógép felelős a balesetekért. Leggyakrabban a kéz és a láb sérül meg, míg az ötévesnél fiatalabbak körében a fejsérülés a leggyakoribb (közel 76 százalék). Az egy évvel idősebb korosztálynál már csökken az arányuk: 62 százalékot tett ki.


A szülőknek tehát nem árt óvatosnak lenniük: ha biztonságossá szeretnék tenni otthonukat, akkor nem csupán az asztalok éleire, az ablakok veszélyeire, a dugókra kell gondolniuk, hanem a mindeddig „félvállról” kezelt számítógépekre is. Mit lehet tenni a biztonság érdekében? A kutatók szerint elegendő lehet, ha a megfelelő bútorokat választja ki az illető, s a megfelelő helyre teszi azokat, a vezetékeket nem hagyja szabadon, ám nem mellőzhető a mama és a papa figyelme sem. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.