BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Klónozott testbeszéd

Az arckifejezések kulcsfontosságúak az emberi kommunikációban, s úgy tűnik, a legújabb technikai vívmányoknak köszönhetően immáron manipulálni is lehet őket. A nagy-britanniai East Anglia Egyetem számítástechnikai tudománnyal foglalkozó kutatói nemrégiben egy olyan szoftverrel rukkoltak elő, amely képes arra, hogy az emberi arckifejezéseket a beszélgetés során valós időben kövesse, megjegyezze, majd „klónozza”, azaz az eredetivel teljesen azonos másolatot hozzon létre. Ezáltal lehetővé válik, hogy az eredeti arc kifejezéseit a későbbiekben módosítsák, beleértve az olyan jellemző karakterisztikai elemeket is, mint a bőrszín, az etnikai sajátosságok vagy a nem.

A kutatók szerint mindez hasznos információkkal szolgálhat annak tanulmányozására, hogy az emberek viselkedését mi befolyásolja, miközben telefonon beszélgetnek vagy videokonferencián vesznek részt. A beszélt nyelvet nonverbális eszközök egészítik ki, megerősítve azt, amit éppen mondunk, mutatja az érzelmi állapotunkat vagy egyszerűen azt, miként reagálunk a másik által mondottakra. Azáltal, hogy ezeket manipulálni lehet – természetesen kontrollált módon –, lehetővé válik, hogy pontosan meghatározzuk, milyen hatást is fejtenek ki a beszélgetések alatt. Ezeket a változtatásokat máskülönben nem lehetne elérni, még egy kiváló színész segítségével sem – hangzik a tudósok magyarázata.


Az eddigi eredmények arra utalnak, hogy miközben a nemet, illetve az etnikai tényezőket módosították az élő beszélgetések során, a beszélgetőpartner nem is e változtatásokra helyezte a hangsúlyt, hanem az arckifejezésekre, a fejmozgásokra, vagyis a nem verbális kommunikációs tényezőkre. Bár a kutatók szerint tény, hogy az ember másképp mozgatja a fejét, másfajta arckifejezéseket alkalmaz, amikor nővel, illetve amikor férfival beszélget, mindez korántsem a partner kinézetének köszönhető, hanem a nem verbális eszközöknek. Jó példa erre, hogy amikor egy nő ül az illetővel szemben, ám férfiakra jellemző mozdulatokat tesz, akkor a másik hasonlóan reagál, mint amikor férfival beszélget.


Egyes amerikai pszichológusok már alkalmazzák munkájukban a kutatás eszközeit, annak érdekében, hogy bővítsék ismereteiket azzal kapcsolatban, miként kommunikálnak az emberek egy beszélgetés alatt, illetve hogyan befolyásolja a partner neme az egyén testbeszédét. A kutatások mellett a szórakoztatóipar is hasznát veheti az új szoftvernek, különösen az animációs szegmens, ahol a karaktereket folyamatosan igyekeznek minél élethűbbé varázsolni. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.