BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Közösséget épít a mobiltechnológia

SMS-hotelszobakulcs, gyógyszeradagoló vagy éppen fizetőeszköz: a Near Field Communication (NFC) segítségével új alkalmazások egész sorának központi eleme lehet a következő években a mobiltelefonunk.

A csúcstechnológiában élen járó finn városban, Ouluban már körvonalazódik egy átfogó városi NFC-rendszer, amelynek segítségével az uszodabelépőtől a tömegközlekedésig mindenhol gyorsan, energiatakarékosan és egyszerűen lehet fizetni. Az alkalmazások használatához mobiltelefonba épített és mindössze néhány milliméter nagyságú NFC-csipre van szükség.

A rádiófrekvenciás azonosítás (RFID) technológiájának továbbfejlesztéseként létrejött NFC megtöbbszörözte a felhasználás lehetőségeit annak révén, hogy mobileszközökben kapott helyet. Az NFC-vel ellátott telefonok képesek akár komoly biztonságot igénylő adatok – pl. banki azonosítók – gyors és hatékony vezeték nélküli továbbítására, vagy egy passzív eszközről információk kiolvasására, illetve érintés nélküli kártyaként viselkedni.


A technológia egyik látványos alkalmazását, a holland iO TouchPro megoldást már évek óta használják: a tartós otthoni ellátást igénylők felügyeleténél a hibás azonosításból származó helytelen gyógyszeradagolást akadályozza meg. A betegek adatait a rendszer kezeli és tárolja, az ápolóknak nem kell más tenniük, mint mobiljukat a kezelt személy csuklójára erősített NFC címkéhez érinteni, és a telefonon futó alkalmazás máris mutatja az előírt terápiát.

A szállodaiparnak nyújt segítséget a norvég VingCard projekt, amellyel akár a hotelbe történő személyes bejelentkezés is kiváltható: a vendég az NFC-s telefonjára rövid szöveges üzenetben kapja meg a szobaszámot és a kulcsot is. Így a megérkezés után egyenesen a szobájához mehet, s az ajtót a telefonja segítségével nyithatja ki. A kijelentkezés is éppen ilyen egyszerű: a szobában található NFC-kompatibilis tv-készülék vagy a kijáratnál elhelyezett terminál segítségével lehet „leadni” a kulcsot.

„Az NFC a szó legszorosabb értelmében közelebb hozza egymáshoz az embereket, mivel az adatok cseréjéhez az NFC-eszközöket néhány centiméternyi távolságra kell helyezni egymástól. Éppen ezért számos közösségépítő megoldás támaszkodik a technológiára” – fogalmaz Csepeli Csaba, az NFC-technológia egyik hazai szakértője. Az AFF csoport ügyvezető igazgatója szerint Magyarország sem marad el a nemzetközi trendektől, a cég a Rufftechhel karöltve már dolgozik az új technológián alapuló, Tagger elnevezésű innovatív közösségi rendszer kialakításán.


A finn eredetű Hot in the City néven futó megoldást a közösségi portál tagjai arra használják, hogy megosszák egymással a tartózkodási helyüket, s ehhez nem kell mást tenniük, mint amint belépnek egy adott helyre – legyen az munkahely, otthon, kávézó vagy mozi – a telefonjukkal megérintik az ott elhelyezett NFC címkét.

A finnországi Ouluban egyébként már szabályos NFC-s ökoszisztéma kezd kialakulni. A 800 high-tech vállalatáról és innovatív kezdeményezéseiről ismert városban a SmartTouch program keretében számos üzletet, közintézményt, sportlétesítményt láttak el NFC-eszközökkel, így a helyiek a mobiljaik segítségével vásárolhatják meg és használhatják fel a színházjegyet, fizethetnek a parkolásért, vagy vehetnek részt a tömegközlekedésben.

De hasznos megoldással álltak elő a város idős lakói számára is: a jövő boltjában a vevők csak hozzáérintik a megvásárolni kívánt termék NFC címkéjéhez a telefonjukat, majd az így összeállt listát a telefon alkalmazása elküldi egy kiszolgáló rendszernek, majd ennek alapján másnap reggel házhoz szállítják a megrendelt árukat.

Munkatársunktól-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.