BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már a vírusok is a felhőkbe költöznek

Az informatikai szolgáltatások virtualizációja a céges IT-rendszerek egyre nagyobb részét helyezi távolra, ma divatos szóval: ülteti a felhőkbe. A koncepció már elérte az informatikai biztonsággal foglalkozó piacot is. Új megközelítésben irtja a vírusokat a Panda Cloud Antivirus elnevezésű program, amely most már ingyenesen is elérhető. A „vírusirtó felhő” közel ötvenezer fájlt vizsgál meg naponta, ebből harmincötezerről kiderül, hogy rosszindulatú. A cloud-, vagyis „felhő”-alapú vírusirtási szolgáltatás egyik nagy előnye, hogy nem terheli a PC-ket, mégis nagy kapacitású.


A Panda által bevezetett felhőalapú vírusirtás lényege, hogy az érdemi munkát nem a felhasználó gépe, hanem a Panda szerverei végzik – emeli ki Sándor Zsolt, a Panda Security magyarországi igazgatója. Leegyszerűsítve arról van szó, hogy a felhasználó az interneten keresztül kapcsolatba lép a szerverrel, amely a rajta tárolt vírusjelzések alapján megvizsgálja a gépet. Az izzasztó „processzormunka”, a RAM-igényes feladatok és a nagy tárhelyet követelő adatbázis a szolgáltató gondja. A cloudtechnológia „erőforrás-kihelyezési” stratégiájába szervesen illeszkedik az új vírusirtó szoftver. Ezt előzte meg két évvel korábban a „kollektív intelligencia” elnevezésű szolgáltatási elem. Utóbbi esetében arról van szó, hogy a felhasználók szenzorként működnek, adatokat szolgáltatnak a szervernek a különböző vírusokról. Ilyen kiterjedt szenzorhálóval a töredékére rövidül az az idő, amely alatt egy-egy „járvány” tetten érhető és meg is akadályozható.


Az adatbázis jelenleg 18 terabyte, és nagyjából 26 millió egyedi vírusjelet tartalmaz – érzékeltette a rendszer kapacitásait Sándor Zsolt. Így érthető, hogy mindez csak ilyen módon, a munka szerverekre történő kihelyezésével oldható meg. A világ ebbe az irányba tart, a vírusirtásnak ez lesz az alapja: a szolgáltató adja a felhasználóknak a kapacitást, ők pedig adják neki a vírusmegelőzésre használt információkat. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.