BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Multitasking fiatalok

Már a pólyás baba is az anyukája mobiltelefonjával játszik, s amikor eljön a kúszás ideje, a távirányító és a videojátékok joystickjei sem jelentenek akadályt számukra. Éppen ezért nincs mit csodálkozni azon, hogy mire iskolába kerülnek, a televízió, a számítógép vagy a videofelvevő gombjait is kiválóan ismerik, míg a nagyobbaknak a videojátékok jelentik a kihívást.

Éppen ezért nincs mit csodálkozni azon, hogy mire iskolába kerülnek, a televízió, a számítógép vagy a videofelvevő gombjait is kiválóan ismerik, míg a nagyobbaknak a videojátékok jelentik a kihívást.

Az új évezred kezdetével az emberiség is egy új evolúciós szakaszhoz érkezett, megszülettek a digitális éra gyermekei, akik mobiltelefonokon és videojátékokon nőttek fel – jellemezte a legfiatalabb korosztályt Tonino Cantelmi, az Universita Gregoriana di Roma pszichiátriai szakának docense, az olasz pszichológusok és pszichiáterek szövetségének elnöke.

„Több olyan gyereket is megvizsgáltunk, akik 2002-ben születtek, a digitális éra szülötteinek jellemzőire helyezve a hangsúlyt, akiknek meglehetősen »vegyesek« a felmenői. A szülők ugyanis még »félúton« voltak a digitális érát illetően, míg a nagyszülők a »predigitális korban« jöttek világra” – fogalmazott. A górcső alá vett gyermekeknek gyorsabb a felfogóképességük, kevésbé szimbolikus a gondolkodásmódjuk, s egészen kiváló a vizuális-motorikus készségük. Éppen ezért felnőttkorukban várhatóan a belső érzelmek kevésbé irányítják őket, az érzéseiket azonban igen jól ki tudják majd fejezni.


S milyen fiatalok lesznek a mostani hétévesekből? A szakember egyszerűen csak „multitasking fiatalokként” jellemezte őket, ez azt jelenti, hogy egyidejűleg képesek használni a különböző technológiai eszközöket, mindenfajta félelem nélkül. Jó példa erre, hogy a „predigitális éra” szülötteit azonnal fel lehet ismerni a repülőtéren, miután még most is sorban állnak a check-innél. Ezen a következő generáció már majdnem „túllépett”, kitanulta ugyanis a telecheck-in módszert.

Ők ugyan még az általános iskola padját koptatják, ám a várakozások szerint meglehetősen nehéz lesz megtalálni velük a közös nyelvet, mind a szülőknek, mind a nagyszülőknek. Ebben szerepet játszik az is, hogy miután a kezdetektől különböző technológiai eszközök között nőttek fel, így az agyuk is másképp „működik”.


S miután a legbonyolultabb high-tech eszközöket is minden nehézség nélkül alkalmazzák majd, felvetődhet a kérdés: vajon mindegyikük számítógépes zseni lesz? Hát, ha zseni nem is, de profi módon használják majd a számítógépeket – hangzik a szakértő válasza –, ám úgy tűnik, ezzel párhuzamosan a demokráciával kapcsolatos tapasztalatuk meglehetősen csekély lesz. Azon barátokkal, akikkel a közös nevezőt a „digitalizmus” jelenti, igen mély kapcsolatot alakítanak ki, s a neten keresztül gyakran folytatnak eszmecserét a különböző eseményekkel kapcsolatban, legyen szó kicsiknek vagy nagyoknak valóknak, egy új 3D-s film megjelenéséről vagy egy közeli számítógépes szaküzlet megnyitásáról.

E generáció számára a blog jelenti a jövőt, a világháló pedig igyekszik majd kiszolgálni az igényeit, s ugyanakkor egyfajta eszközt is jelent a szocializálódás menetében – hangsúlyozza Tonino Cantelmi.

Farkas Barbara-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.