BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zsarolók a kibertérből

Az elmúlt évek egyik legnagyobb összegű zsarolásával szembesültek az amerikai Virginia állam hatóságai a közelmúltban, amikor számítógépes bűnözők tízmillió dollárt követeltek az általuk ellopott egészségügyi adatok visszaszolgáltatásáért. A The Washington Post beszámolója szerint a hackerek nyolcmillió beteg személyes adataihoz és mintegy 35 millió orvosi recept információihoz jutottak hozzá egy államilag fenntartott adatbázisból.


A virginiai illetékesek április utolsó napján vették észre a számítógépes kalózok üzenetét, amelyet a nyilvántartás honlapján helyeztek el. Az üzenet értelmében tízmillió dollárért megkaphatják azt a jelszót, amellyel visszaszerezhetik az ellopott információkat. A követelés teljesítésére egy hetet kaptak az állami hatóságok, és a bűnözők azzal fenyegetőztek, ha nem fizetnek, a bizalmas adatokat a feketepiacon értékesítik.


A hackerek ezúttal azonban alaposan elszámították magukat, ugyanis az adatbázist kiszolgáló számítógépes rendszert a támadás után leállították, s a szakembereknek később sikerült helyreállítaniuk és biztonságba helyezniük az adatokat. Az állam által üzemeltetett adatbázis egyébként a különösen erős gyógyszerek és fájdalomcsillapítók útjának nyomon követésében segíti az orvosokat és a gyógyszertárakat, hogy megakadályozzák a visszaéléseket, a lopásokat és az illegális forgalmazást.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.