BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Intelligens épületek, zöldülő irodák

Az infokommunikációs fejlesztések egyre több területen kapcsolódnak be a vállalatok mindennapi működésébe, segítségükkel nemcsak a munkavégzés gyorsulhat fel, de csökkenthetők a céges kiadások, mérsékelhető a környezet terhelése is. Igazak ezek a megállapítások akkor is, ha éppen az irodaházakban kell növelni a hatékonyságot és csökkenteni a költségeket – vélik a KFKI szakértői. Szerintük téves az a felfogás, amely szerint az intelligens épületek a valóságtól elrugaszkodott, fantasztikus filmbe illő létesítmények lennének, sokkal inkább a racionalitás jegyében születnek.

Komplex, integrált rendszereiknek köszönhetően kevesebb energia felhasználásával képesek biztonságosabb és kényelmesebb körülményeket teremteni. Az ilyen épületek hatékonyságának kulcsa az integrált rendszerek kialakításában és a rendszerek közti információáramlás tökéletesítésében rejlik.

A fejlődés iránya hasonló ahhoz, mint amit a telefónia IP-re költözésekor megéltünk: a fizikai biztonság (pl. IP-kamerák, beléptető rendszerek) és a gépészeti vezérlések eszközei egyre inkább támogatják az IP-kommunikációt, így ésszerű őket az intézmény IP-gerinchálózatára csatlakoztatni.

Az energiamegtakarítás tervezésénél az irodaépületben a gyorsan megtérülő beavatkozási pontokat kell megkeresni, ezeket főként a világítási, a klíma-, a fűtési és levegőellátó, valamint az informatikai rendszerek területén találjuk meg. Mindhárom területen megoldás a korlátozás. Ha a gépészeti rendszer nyitott ablaknál nem engedi működni a fűtést vagy a klímát, vagy értékhatárok közé szorítja a kezelő által beállítható hőmérséklet-tartományt, jelentős energiamenynyiséget spórol meg. A takarékosság másik fontos eleme az integráció. Ha az intelligens kamera- és beléptető rendszerek észlelik, hogy valamely irodaterület üres, az információt átadják a gépészetnek, amely így az üres légtereket nem fűti vagy hűti feleslegesen.

Az informatikai terület nagy fogyasztói közül kiemelt figyelmet kell fordítani az adatközpont vagy szerverszoba energiafelhasználására. Kis méretekben nem lehet optimális, csekély veszteségű adatközpontot építeni, költséghatékonyabb a szolgáltatásalapon működők igénybevétele. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.