BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Keresettek a használt PC-k

A következő években a ténylegesen rendelkezésre álló mennyiségnél nagyobb lesz a kereslet a használt számítógépek iránt a világon, főként a fejlődő országokban, ahová egyebek mellett Magyarországot is sorolják. Nem kis tételről van szó, az amerikai Gartner piackutató mutatói szerint 2008-ban globális méretekben 37 millió PC-t újítottak fel másodlagos értékesítés céljából. Három év múlva ugyanez a piac már megközelítheti a 70 milliót is. Összehasonlításul: tavaly világszerte 290 millió újonnan gyártott PC talált gazdára, vagyis a second hand szegmens meghaladja az új gyártásúak piacának a 12 százalékát. Eközben a recesszió miatt elmaradó beruházások nyomán növekszik a számítástechnikai eszközök életciklusa, az eddig megszokott három év helyett négy vagy akár öt év is eltelik az aktuális váltásig, így a következő években jelentősen szűkül majd a használt piac forrásául szolgáló cserealap.

Magyarországon az utóbbi egy-két évben évi 200 ezer új számítógép és további mintegy 70 ezer használt PC kelt el. Itthon a másodlagos piac az igazi aranykorát az ezredforduló körül élte, akkor nagy tömegben hozták be – elsősorban az asztali gépeket – a kereskedők Nyugat-Európából – mondja Fauszt Gábor, az IDC piackutató elemzője. A PC-piaci szakértő szerint ma inkább az a jellemző, hogy a használt gépeket ingyen vagy minimális térítés fejében adják tovább alkalmazottaiknak a cégek. Nagy felvásárlói a second hand árunak az alapítványok is, míg a vállalkozások többnyire új eszközöket vásárolnak vagy lízingelnek.

A másodlagos kereskedelembe – elsősorban németországi forrásból – inkább a hagyományos asztali gépek kerülnek, arányuk a teljes piacra vetítve meghaladja a 90 százalékot, a hordozhatóké így a 10 százalékot sem éri el. A noteszgépeket még otthoni felhasználásra is inkább újonnan vásárolnak – mondja Fauszt Gábor. Hozzáteszi, az új notebookok piacán még jó pár évig várható boom, ráadásul a mindenkori kínálatban mindig találhatók belépő szintű, olcsóbb modellek, amelyek árban versenyezni tudnak a használt gépekkel. Ráadásul a noteszgépeknél kulcskérdés az akkumulátor élettartama, ezek általában két év múlva cserére szorulnak, ez egy használt eszköznél az ár felére is rúghat.

Fellendülőnek látja a hazai másodlagos PC-k piacát Palugyai Masát Miklós, a használt számítástechnikai eszközök nagykereskedelmével foglalkozó ErgoTrade ügyvezetője is. A társaság, amely cégektől vásárolja fel az árualapját, tavaly 15 ezer ilyen eszköz magyarországi viszontértékesítésében közreműködött. Az általuk felújított és továbbadott készülékek 40 százaléka volt asztali gép, 30 százalékot a monitorok, 10 százalékot az irodai nyomtatók képviseltek, míg a laptopok aránya elérte a 20 százalékot. Az ügyvezető úgy látja, van még hová növekednie a piacnak, de a drasztikusan csökkenő árak miatt csak megfelelő mérettel és üzleti modellel. Szerinte ezen a piacon a mikro- és a kisvállalkozások nehezen találhatják meg a számításaikat, legfeljebb akkor, ha a használt gépeket alkatrészenként értékesítik tovább.

A piac növekedése környezetvédelmi aggályokat is felvethet, hiszen előbb vagy utóbb a felújított PC-k is jó esetben a szakszerű hulladékhasznosításban végzik, rossz esetben az illegális hulladéktemetőkben. A Gartner felmérése szerint 2007-ben világszerte közel 68 millió használt PC-t semmisítettek meg, ebből 15 milliót a fejlődő világban. Utóbbiban 2012-re megduplázódik az évi kiselejtezendő mennyiség. Magyarországon érvényben vannak az e-hulladék hasznosítására vonatkozó szabályok, vagyis legális cserénél a kereskedő térítésmentesen köteles visszavenni a használhatatlan eszközöket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.