BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kifosztották a lakáshiteleseket? Már vizsgálódik a PSZÁF

Felvetődött a gyanú, hogy egyes lakáshitelt nyújtó cégek azért adnak kölcsönt a nagyobb bankok által elutasított ügyfeleiknek, hogy kiforgassák őket vagyonukból.

Több olyan cég tevékenységét is vizsgálja a pénzügyi felügyelet, amelyek esetében előfordulhat, hogy elsősorban nem a hitelek kamataiból, hanem a tönkretett adósok ingatlanjaiból remélnek hasznot.

Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) szóvivője elmondta, a vizsgálat alá vont cégek mindegyike a kisebb, úgynevezett refinanszírozott hitelnyújtók közé tartozik.

 A PSZÁF eljárása által érintett vállalkozásokra jellemző, hogy az általuk kínált lakáskölcsönökhöz egy nagyobb banktól hitelt vesznek fel, és a pénzt a jelentősebb pénzintézetekhez képest lazább feltételekkel adják tovább. A kisebb hitelnyújtó cégek ügyfeleinek jelentős része olyan igénylő, aki az átlagnál nagyobb kockázatot vállal, amikor lakását ajánlja fedezetül az általában szabad felhasználású jelzáloghitelért cserébe.

A bizonytalan anyagi helyzetű, tájékozatlan hiteligénylőkkel kötött, számukra hátrányos feltételeket tartalmazó szerződések megkönnyíthetik, hogy a kölcsönnyújtó cég viszonylag rövid időn belül, anyagi nyereséggel, hozzájusson az adós lakásához.

Binder István az MR Online-nak hozzátette, hivatalos gyanúsítás egyelőre nincs az ügyben, a vizsgálatok célja, hogy feltárják a kérdéses cégek hitelnyújtási gyakorlatát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.