BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb belépők a netbookpiacon

Egyre több cég lát fantáziát a számítógépek piacán kevesebb mint két éve megjelent netbookokban. A héten a Sony jelentette be, augusztusban új, 600 dollár körüli Vaio laptopot dob piacra, ezzel kíván belépni a hordozható PC-k kimondottan levelezésre és internetezésre kifejlesztett szegmensébe. Mint ismert: a sort a tajvani Asus nyitotta meg 2007-ben, és azóta más piacvezető márkák – Acer, HP, Dell, Lenovo, Toshiba – is csatlakoztak hozzá.

A legújabb hírek szerint a világ vezető mobiltelefon-gyártója, a finn Nokia is szemet vetett a piacra. A Lazard Capital Markets egyik elemzőjének információi szerint a cég 2010-ben akar megjelenni első netbookjával, amely a Google által kifejlesztett Android operációs rendszeren és az ARM processzoron alapul majd. A Nokia üzleti modellje szerint ezeket az eszközöket – a mobilinternet fejlődését meglovagolva – kellő készüléktámogatással árulhatják a szolgáltatók.

Ez azért is érdekes lépés, mert eddig inkább csak azt lehetett megfigyelni, hogy a számítógépgyártók indultak el az okos telefonok irányába, ez a mobilkészülékek piacán a válság ellenére növekvő szegmensnek számít.

Egyelőre megoszlanak a vélemények a globális netbookpiac méretéről, a Nokia-hírt nyilvánosságra hozó Lazard 2009-ben 25 millióra teszi a várható eladások mértékét, míg az IDC számításai szerint még ennél is több, 26,2 millió találhat gazdára. A bővülés így is, úgy is látványos, hiszen tavaly még csak 10 milliót értékesítettek világszerte a kis kézi eszközből, amelyből már Magyarországon is számos modell kapható. A jelenlegiek többségét Intel processzorral és Windows operációs rendszerrel látták el.

A netbookokat egy nemzetközi felmérés szerint használóik a lakáson belül, második számítógépként működtetik, Magyarországon sok esetben első gépként funkcionálnak. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.