BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Érettségi Linuxon is

Szabad szoftverek A Magyarországon érettségiző diákok már nyílt forráskódú szoftvert is választhatnak az informatikaérettségi feladatok megoldására. Az openSUSE érettségi-szoftvercsomagot a Novell magyarországi irodája térítésmentesen bocsátja az iskolák és a vizsgázók rendelkezésére. Az Oktatási Hivatal augusztus végén adta ki a 2009/2010-es tanévre vonatkozó érettségi-szoftverlistát. Az iskolák számára ekkor vált hivatalossá a rendszer választhatósága az érettségin. Az informatikaérettségin a vizsgázóknak szoftverkörnyezettől függetlenül ugyanazokat a feladatokat kell megoldaniuk, a középszintű gyakorlati feladatsor például magában foglalja a szövegszerkesztést, a táblázat- és adatbázis-kezelést, a weblap- és prezentációkészítést, valamint a grafikát.


Az emelt szint ehhez képest kiegészül algoritmizálással és adatmodellezéssel. „A Novell Magyarország évek óta segíti több hazai közép- és felsőoktatási intézményben a nyílt forráskódú megoldások oktatását” – mondja Szittya Tamás, a Novell Magyarország ügyvezető igazgatója. Az IDC piackutató közelmúltban publikált tanulmánya szerint a Linux operációs rendszerek forgalma 23,4 százalékkal növekedett a múlt évhez képest, és előrejelzésük szerint további dinamikus bővülés várható. „A hallgatók jövőbeni versenyképességének növelése érdekében tehát érdemes elsajátítani a linuxos megoldások ismeretét is” – tette hozzá.

Az openSUSE érettségi-szoftvercsomag a 2009-es őszi vizsgaidőszakban még csak a középszintű, a 2010-es tavasziban azonban már emelt szintű érettségi esetén is szerepel a választható szoftverek listáján. Az iskolák a 2010. május–júniusi vizsgaidőszakra február 15-ig nyújthatják be a jelentkezési lapot a vizsgabizottságot működtető intézmény igazgatójához.


Ha a vizsgáztató intézmény az iskolai oktatás során is többféle szoftvert használ, akkor ez a vizsgáztatáskor sem jelent többletfeladatot az intézmény számára. Középszintű informatikaérettségi esetén ez a lista csak ajánlás, ekkor a vizsgáztató intézmény hirdetheti meg a szoftverlistát, még az érettségit megelőző tanévben. A szoftverkínálatot az iskola módosíthatja, bővítheti vagy szűkítheti a lehetőségeinek megfelelően, és az általa meghirdetett lista alapján töltethet ki nyilatkozatot a vizsgázókkal a választott szoftverekről. Emelt szinten az Oktatási Hivatal honlapján közzétett szoftverlista alkalmazása kötelező.

Az informatikaérettségire történő jelentkezést követően a vizsgázóknak nyilatkozni kell arról, hogy egy adott feladattípus megoldásához melyik szoftvert szeretnék használni, itt lehet bejelölni a linuxos szoftvercsomagot is. VG

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.