BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Régi-új tulajdonos az Invitel csoportban

Ismét tulajdonos lett a Mid Europa Partners Magyarország második legnagyobb távközlési szolgáltatójában, az Invitel Zrt.-ben. A kelet-európai befektetésekben érdekelt londoni székhelyű társaság ugyanis részvényenként egy, vagyis összesen mintegy 11 millió dollárért megvásárolta a magyar távközlési csoport fő tulajdonosa, a dán TDC A/S kezében lévő többségi (64,6 százalékos) Invitel-tulajdonrészt (a TDC közvetlenül az Invitel Holdingsban tulajdonos, amely az Invitel Zrt.-t ellenőrzi). A tranzakcióval összefüggésben a Mid Europa a TDC-hez kapcsolódó jogokat és kötelezettségeket egy további, 49,7 millió dolláros alárendelt tulajdonosi kölcsön keretében szerzi meg – áll az ügylettel kapcsolatban kiadott tőzsdei közleményben.

A Mid Europa tehát ismét visszatér a magyar távközlési piacra az ugyanazon nevű, de jóval nagyobb méretű vállalkozást veszi meg, mint amelytől két éve megvált. Mint ismert, ez a kockázatitőke-társaság adta el 2007 tavaszán 470 millió euróért az amerikai tőzsdén jegyzett Hungarian Telephone & Cable Corp.-nak (HTCC) az Invitelt. Utóbbi azóta beolvadt vevőjébe, sőt, a HTCC időközben maga is felvette az Invitel nevet. Fő tulajdonosa, a legnagyobb dán távközlési szolgáltató már tavaly nyár óta meg akart válni részesedésétől, és az akkori vevőjelöltek sorában is felbukkant a Mid Europa, ám a tárgyalások néhány héten belül megszakadtak.

A vétel tárgyát képező társaság jelenleg 800 ezer lakossági előfizetőt és 50 ezer céges ügyfelet tart számon, s az elmúlt években az egyik legaktívabb résztvevője volt a vezetékestelefon-, illetve az internetpiac konszolidációjának. A Hungarotel néven egyesített koncessziós területek mellé 2005-ben megszerezte az üzleti távközlési szolgáltatói piacon meghatározó PanTelt. A legnagyobb előrelépést az Invitel 2007-es felvásárlása jelentette, nem sokkal később a másik alternatív telefonszolgáltatót, a Tele2 Magyarországot is megszerezte. Az osztrák Memorex tavalyi megvételével pedig további növekedési lehetőségek nyíltak meg a társaság előtt a régiós adat- és kapacitásszolgáltatási piacon.

Ez az év más változásokat is hozott. Az amerikai tőzsdén jegyzett vállalkozás Európába, eddigi fő tulajdonosa okán éppen Dániába telepítette át székhelyét. Az Invitel vezérigazgatója, Martin Lea a napokban lapunknak adott nyilatkozatában jelezte azt is, hogy az európai letelepedés egyik motivációja a tőzsdei jelenléttel öszszefüggő költségcsökkentés volt, külföldi cégként ugyanis a társaság jelentési kötelezettségei egyszerűsödnek a New York-i tőzsde felé. SGY

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.