BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Digitális átállás: bírság az üzemeltetőnek

Negyvenmillió forintos bírságot szabott ki a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) az országos földfelszíni digitális platform üzemeltetőjére, az Antenna Hungária Zrt.-re az eddigi elmaradások miatt. A hatóság stratégiai fontosságú kérdésnek tekinti a tévés digitális átállás sikerét, hiszen 2012-re az egész Európai Unióban le kell állítani a jelenlegi földfelszíni analóg televíziós műsorszórást – emelte ki az ügyet taglaló sajtótájékoztatóján Pataki Dániel, az NHH elnöke.

Jelenleg Magyarországon a három országos televízió mellett 46 helyi, analóg földfelszíni műsorszolgáltató működik. A sikeres átállás feltétele egyebek mellett az, hogy a lakosság 94 százaléka digitálisan érje el a közszolgálati adásokat, és ehhez rendelkezésre is álljon a digitális adások vételére alkalmas készülék.

Az országos földfelszíni digitális televíziós adások jelenleg az ország területének több mint felén érhetők el. A lefedettséget az Antenna Hungáriának az év végéig több mint 88 százalékra, 2010 végére pedig 95 százalékra kell növelnie – ugyanakkor a földfelszíni digitális adásokat nézők száma még nagyon alacsony.

Az NHH értékelése szerint annak ellenére, hogy az utóbbi hónapokban jelentősen kibővült a földfelszíni digitális televíziózás műsorkínálata, elindult a kedvezményes vevődekóder-értékesítés és a kommunikációs kampány, mind a tartalom, mind a hozzáférési eszközök, mind pedig a tájékoztatás területén még ma is komoly hiányosságok vannak.

Az AH nem fogadja el az NHH tanácsának határozatát, mivel a testület egyáltalán nem veszi figyelembe a szerződés aláírása után a pénzügyi, gazdasági és piaci környezetben a világgazdasági válság miatt bekövetkezett alapvető változásokat. – áll a társaság indoklásában.

A helyi televízióknak is át kell állniuk analógról digitálisra. Magyarországon jelenleg 46 analóg, földfelszíni sugárzású helyi televízió van, ezeket a változás közvetlenül érinti. A helyi televíziók digitális átállása érdekében az NHH előzetes meghallgatást hirdetett. VG

Piaci feltételek az átálláshoz

Az NHH adatai szerint a közel 3,8 millió magyarországi háztartás közül mintegy hárommillióban van valamilyen előfizetéses televíziós szolgáltatás, ebből több mint egymillióban digitális.

A többi közel 800 ezer háztartásban a tető- vagy szobaantennával szabadon fogható analóg, vagy az ingyenes műholdas adásokat nézik, kisebb mértékben a digitális földfelszíni sugárzású műsorokat.

A többi közel 800 ezer háztartásban a tető- vagy szobaantennával szabadon fogható analóg, vagy az ingyenes műholdas adásokat nézik, kisebb mértékben a digitális földfelszíni sugárzású műsorokat.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.