BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fejlesztés beruházás nélkül

Forráshiányos cég IT-fejlesztést szeretne a jelenlegi gazdasági helyzetben. Mi lehet a megoldás? „A hoszting és kolokáció egy lehetséges alternatíva lehet” – adta meg a választ lapunknak Horváth Tibor, a T-Systems hoszting- és adatparki szolgáltatásainak termékkonzulense. Az outsourcing jellegű szolgáltatásoknak ez a két típusa ugyanis beruházásmentes fejlesztést tesz lehetővé, emellett számos további előnnyel jár. „Nem kell saját géptermet építeni, szervereket megvásárolni, az eszközöket karbantartani, mert szolgáltatásként lehet igénybe venni” – mondta Horváth Tibor. A vállalkozás rendszergazdája bármikor elérheti a szervereket, és be is avatkozhat szükség esetén a működésükbe. Az eszközök és a szerverterem rendelkezésre állása pedig szerződésben garantált, az alap-infrastruktúrák üzemeltetési feladatai nem az ügyfél erőforrásait terhelik.

A Magyar Telekomhoz, azon belül a T-Systemshez tartozó Adatparkok a hoszting, míg a Dataplex a kolokációs igények kielégítését biztosítják minden méretű vállalkozás számára.

A kolokáció az IT-berendezések dedikált területen történő, alapvetően rackszekrény- vagy négyzetméter-alapú elhelyezését jelenti. Az ügyfél maga építi ki saját rendszereit a szolgáltatótól bérelt géptermi területen. „Négy legfontosabb alapszolgáltatásunk: az extrém biztonság, a tűzbiztonság, az áramellátás és a hűtés” – mondta lapunknak Csapó Veronika, a Dataplex értékesítési és marketingmenedzsere. A havi költségeket négyzetméterre vetítik, az induló költségek minimálisak, a bérelt terület bővíthető, könnyen kialakíthatók másodlagos szervertermek is. Az elvárható rendelkezésre állás 99,999 százalékos éves szinten.

„A Dataplex jogilag önálló, fenntartva szolgáltatósemlegességét” – hangoztatta Csapó Veronika. A létesítményhez valamennyi jelentős hazai, illetve számos nemzetközi távközlési szolgáltató kiépített csatlakozást, megteremtve ezzel az ügyfelek számára a szabad választás lehetőségét. Ez nagyobb biztonságot és kedvezőbb tarifák kiharcolásának lehetőségét kínálja.

A hoszting ezzel szemben nem infrastruktúrát, hanem szolgáltatást ad az ügyfélnek. A nagy biztonságot nyújtó Adatparkok saját tulajdonú szerverek elhelyezését teszik lehetővé, interneten keresztüli távoli eléréssel, operátori szolgáltatással. „Üzemzavar esetén SMS-riasztást kap az ügyfél, aki az operátorokat felhíva akár újraindíttathatja a szervert” – mondta Horváth Tibor. Ezenfelül lehetőség van dedikált bérszerverek igénybevételére is, akár havidíjas konstrukcióban biztosított operációs rendszerrel és üzemeltetéssel együtt.

A dedikált bérszerver alternatívája a virtuálszerver. Nem informatikai eszközöket, hanem a mai kihívásoknak megfelelő, dinamikusan alkalmazkodó erőforrásokat kap az ügyfél szoftverei üzemeltetéséhez, 24 órás szakértői támogatás mellett. Horváth Tibor szerint ez a jövő, elsősorban azért, mert optimalizálja az erőforrásokat. A környezettudatos – green – IT terjedésével is összhangban van, mivel a koncentráltan, adatparkban működő virtuálszerverek energiaigénye jóval kisebb, mint ha minden cég külön-külön, saját géptermekben üzemeltetné az eszközöket.

A T-Systems Adatparkjai Budapesten, Szegeden és Győrben találhatók. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.