BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felszabadítható frekvenciák a mobilinternetre

A napokban az Európai Unió hivatalos lapjában közzétették a Miniszterek Tanácsa által a GSM-irányelv módosítására tett javaslatot. Ez megnyitja az utat a 900 MHz-es frekvenciasáv széles körű hasznosításához. A lépésre már régóta várnak a mobilszolgáltatók, mert ezáltal kisebb költséggel építhetik tovább vezeték nélküli hálózatukat. Az eredeti irányelv a 900 MHz-es sávot csak a GSM rendszerek számára tartotta fenn, de a technológiai fejlődés, a szélesebb sávú rendszerek (UMTS és más földfelszíni technológiák) használata iránti növekvő igény kikényszerítette a sáv gazdaságosabb hasznosítását. Az új irányelv mindazon technológiák és szolgáltatások használatát lehetővé teszi, amelyek nem okoznak zavart a GSM és UMTS mobilkommunikációs szolgáltatásban. Így tehát a harmadik generáción túlmutató , nagy sebességű széles sávú technológiák alkalmazását is abban az esetben, ha azok nem zavarják a jelenlegi alkalmazásokat, illetve szolgáltatásokat.

Az új irányelvvel egy időben tették közzé Brüsszel azon határozatát, amely előírja a 900 MHz-es és 1800 MHz-es sávokban üzemeltetett rendszerek műszaki összeférhetőségét. Az új direktíva általában is pozitív gazdasági hatást gyakorolhat a szektorra: élénkítheti a versenyt, és szakértők szerint a spektrum hatékony kihasználása során mintegy 1,6 milliárd euró megtakarítható. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.