BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már itthonról is rendelhető a Kindle

Alig két évvel azután, hogy az Amazon az Egyesült Államokban bevezette e-olvasóját, október végétől már további száz országból, köztük Magyarországról is rendelhető az elektronikus készülék nemzetközi piacra szánt kis képernyős változata, amely az európai mobilhálózatokban is működik. Az Amazon Kindle névre hallgató eszközre ugyanis elsősorban mobilhálózaton keresztül tölthető le a digitális irodalom vagy az elektronikus úton előfizetett sajtótermék, egyelőre főként a világnyelveken, így még hiányoznak belőle a magyar kötetek.

Az internetes könyváruház e-olvasójához alapból nem szükséges számítógép, bár ezt a lehetőséget is meghagyták, oly módon, hogy a számítógépre töltött könyv USB-n keresztül vihető át az eszközre. A 280 dollárba kerülő készüléket – amely, ha itthonról rendelik meg, a postaköltség mellett még vámmal és áfával is terhelt – 15,2 centiméteres átlójú képernyővel látták el, amely hagyományos olvasási élményt kínál, nem vibrál, mint egy monitor, de csak fényben lehet olvasni, és nem lehet rajta színes képet megjeleníteni. A belső memóriája mintegy ezerötszáz kötet raktározására alkalmas.

Piaci lehetőségek. Míg a tengerentúlon az elektronikus könyvek évről évre egyre nagyobb teret nyernek – a Forrester Research amerikai piackutató szerint jövőre az eladások száma eléri a hárommilliót –, addig Európában meglehetősen lassan bővül az értékesítés. Az eladást többek között az hátráltatja, hogy jelenleg a felhasználók rendelkezésére álló készülékekre, a Sony Readerre, illetve az Interead Cool-ER-re csak számítógépről lehet könyvet tölteni, emellett a memória terén is jelentősen az amerikai eszköz alatt maradnak, a Sony Reader legfeljebb 350 könyv tárolására alkalmas. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.