BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

60 ezer forintig szinte minden kiadható – Ingatlan körkép

Budapesten összesen 40 ezer ingatlan-tranzakcióra számít 2009-ben az Otthon Centrum; ez a szám több mint 30 százalékkal kevesebb, mint egy évvel ezelőtt. Ugyanakkor a közvetítők részesedése nem csökken az eladásokban, hiszen Budapesten a lakáseladások 43 százaléka továbbra is tanácsadó részvételével zajlott idén – derül ki az Otthon Centrum (OC) friss felméréséből.

Az Otthon Centrum háromezer magánhirdető megkérdezése alapján felmérést végzett arról, hogyan változott az ingatlanközvetítők megítélése és piaci szerepe az utóbbi évben. „Az eredmények alapján az derült ki, hogy a válság nem változtatott az ingatlanközvetítők megítélésén. Ezen a szűkülő piacon ugyanannyiszor fordultak végül tanácsadóhoz, mint egy évvel korábban. Budapesten átlagosan az eladások 43 százaléka zajlott közvetítőkön keresztül; a bel-pesti kerületekben ez az arány még magasabb, eléri az 50 százalék-ot, míg a II., XI. és XII. kerületben inkább a 40 százalékhoz közelít.” - hangsúlyozta Kühne Kata, az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója.

Lassult azonban a döntéshozatal: míg tavalyi adat szerint az összes eladás 69 százaléka zárult 3 hónapon belül, addig 2009-ben mindössze a 46 százalékukat sikerült tető alá hozni ugyanennyi idő alatt. Összességében vidéken, valamint az agglomerációban vált nehézzé az eladás, míg Budapesten a lassulás leginkább az amúgy is hosszabb idő alatt értékesíthető családi házakat érintette.

 A tranzakciókban nőtt az OC részesedése: a közvetítők által eladott ingatlanok közül összességében minden ötödik, míg a budapesti agglomeráció területén minden negyedik rajtunk keresztül cserél gazdát, amivel sikerült megőriznünk piacvezető szerepünket. – említette Kühne Kata.

Az Otthon Centrum a mozgalmas ősz után erős év végét vár. Az évet eddig erősen meghatározta a szezonalítás; a 2009 eleji „fagyást” követően tavasszal beindultak a – júliustól megszűnő támogatások hírére részben előrehozott – vásárlások, majd nyáron a szabadságok miatt leállt a döntéshozatal. Szeptemberben viszont újra nőtt az érdeklődés, s azóta egyre erősödik a piac. Az eladásokban továbbra is több mint 80 százalék a használt lakások aránya, s a nyári hitelszigorítások és áfa-emelés óta az új lakáspiac visszaesése látványos. Határozottan fellendült ugyanakkor a bérleti piac; 60 ezer forintig szinte minden kiadható, a felső korlát havi 100 ezer forint, e fölött lényegében megszűnik az érdeklődés.

„Várakozásaink szerint a lakásvásárlási hajlandóság 2010. második félévétől indulhat erősödésnek, és a válság előtti, 2008-as ingatlanpiaci helyzet 2011. közepére térhet vissza –véli a cég vezető elemzője.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.