BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Félig egyesített erők

Vegyes vállalatok a földgázkutatásban: lehetőség vagy gát?

A magyarországi gázkutatásban és -feltárásban érdekelt befektetők szinte mindegyikének van része egy itteni vegyes vállalatban, vagy éppen mérlegeli ilyen struktúra létrehozását. Ám a hatályos bányászati törvény (1993. évi XLVIII.) nem teszi lehetővé, hogy vegyes vállalatok kutatási jog iránti kérelmet nyújtsanak be vagy kutatási joguk legyen – mutat rá az RSM DTM Hungary Zrt. tanácsadó cég tanulmánya.

Magyarázata szerint ugyanis a joint venture struktúrák angolszász jogi szabályozáson alapulnak, a magyarországi jogrendszer viszont – különös tekintettel a bányajogi, az adójogi, illetve a számviteli szabályozásra – nem kezeli ezen struktúrák létrehozását, valamint működtetését.

„Így ha a kutatásban részt vevő partnerek egyike már kapott kutatási jogot a bányászati hivataltól, akkor a partnerével való együttműködéskor felmerülő költségmegosztás, beruházások kimutatása, valamint a bányajáradék joint venture-ként történő megfizetése okozhat további bonyodalmakat.

Ezen szabályozási anomáliák gyakran okoznak problémát a befektetési döntéshozatal, valamint a projekt-előkészítés fázisában. Ez persze nem jelenti, hogy az egyes kutatási projektek számára nem lehet megfelelő struktúrát kidolgozni” – hangsúlyozta Kalocsai Zsolt, a cég adótanácsadója, igazgatósági tagja.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.