BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A mezőgazdasági cégek a legpesszimistábbak

MKIK–GVI: A vállalatok jövőre vonatkozó várakozásai a negatív trend megfordulását sejtetik

A gazdasági válság következtében a 2009-es évben jelentősen romlott a magyar vállalatok üzleti helyzete – erre mutatnak az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézet (MKIK–GVI) felmérései. Már a 2008 negyedik negyedévében megfogalmazott üzleti helyzetértékelésben is érezhetők voltak a válság következményei – egy év alatt az MKIK–GVI üzleti helyzetet érzékeltető egyenlegmutatójának értéke tízről egy pontra csökkent.

Ugyanekkor a következő év első felére megfogalmazott várakozások reálisan, az üzleti környezet további romlásával számoltak, az egyenlegmutató értéke –11 pontra csökkent. 2009 negyedik negyedévében megfogalmazott helyzetértékelés szerint ugyan kismértékben tovább romlott a helyzet – az egyenlegmutató értéke –13 pontot mutatott –, a jövőre vonatkozó várakozások azonban már a trend megfordulását sejtetik. Bár a várakozások még mindig kedvezőtlenek, azaz többségben vannak az üzleti helyzet romlásával számoló vállalati vélemények, mégis közel 10 pontot javult az egyenlegmutató értéke. A vállalatok 23 százaléka prognosztizál további visszaesést, és 20 százalék pedig üzleti helyzetének javulását valószínűsíti.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.